Vēlas atlaides transportā 3. grupas invalīdiem

Invalīdu tiesību aizsardzības centrs joprojām ir nobažījies par cilvēku ar invaliditāti diskrimināciju Rīgā, konkrēti – sabiedriskajā transportā. Lai arī pirmās un otrās grupas invalīdiem ir tiesības Rīgas sabiedriskajā transportā braukt bez maksas, cilvēkiem daudzos gadījumos ar pārvietošanās grūtībām obligāti jāizņem tā sauktā nulles biļete pie transporta vadītāja.

Invalīdu tiesību aizsardzības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš NeibultsMiebolts Neatkarīgajai norāda, ka jau vairākas reizes par šo jautājumu vērsies gan Rīgas domē, gan Labklājības ministrijā, kā arī rakstījis pat Ministru prezidentam, joprojām tas nav atrisināts. M. NeibultsMiebolts citē Rīgas domes noteikumus: pirmās un otrās grupas invalīdiem, bērniem invalīdiem un cilvēkam, kas pavada pirmās grupas invalīdu vai bērnu invalīdu, nelietojot personalizēto viedkarti, ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 100 procentu apmērā no vienreizējās biļetes cenas, uzrādot transportlīdzekļa vadītājam invalīdu apliecību un saņemot vienreizējo bezmaksas biļeti. «Bet iet pie vadītāja pēc bezmaksas biļetes, jo sevišķi pārpildītā salonā, ir praktiski neiespējami. Ir gadījumi, kad cilvēki ir guvuši pat traumas, jo transportlīdzeklis kustas, cilvēkiem ar invaliditāti ir grūti noturēties un transportlīdzeklis mēdz būt pārpildīts, tāpēc nereti pat nav iespējams izlauzties cauri pasažieriem. «Tas ir ļoti liels apgrūtinājums cilvēkam ar invaliditāti,» uzsver organizācijas vadītājs. Šiem cilvēkiem 100 procentu braukšanas maksas atvieglojumus paredz likums, un tajā nav paredzēts deleģējums citām valsts institūcijām un pašvaldībām apšaubāmas statistikas dēļ radīt apgrūtinājumus, kuri pasliktina cilvēku ar invaliditāti stāvokli.

Kāpēc tā ir diskriminācija? «Pirmsskolas vecuma bērniem un policistiem šādas procedūras nav jāiziet vispār,» paskaidro M. NeibultsMiebolts. Invalīdu tiesību centrs uzskata, ka šāda attieksme ir arī ANO Invalīdu tiesību konvencijas, kurai Latvija pievienojusies, pārkāpums, jo šī konvencija aizliedz jebkādu diskrimināciju invaliditātes dēļ. Viņš norāda, ka joprojām diskriminēti ir arī Rīgā dzīvojošie cilvēki ar trešo invaliditātes grupu (onkoloģijas, sirds–asinsvadu, elpošanas un citām slimībām), kuriem vispār nav paredzētas nekādas atlaides Rīgas sabiedriskajā transportā, tāpēc centrs vērsies Rīgas domē ar lūgumu braukšanas maksas atvieglojumus piešķirt arī trešās grupas invalīdiem, kuri ir invaliditātes pensijas vai 45 latu sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.