No krīzes visātrāk atgūsies transporta nozare

autobuss © f64

Visātrāk no ekonomiskās lejupslīdes radītām sekām varētu atgūties transporta nozare, kur 2015.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, nodarbināto skaits būs palielinājies par 9%, norādīts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ar kuru pirmdien, 19.oktobrī, iepazīsies valdības komiteja.

Līdz ar iedzīvotāju skaita samazinājumu un ekonomikas lejupslīdi, sagaidāms, ka samazināsies arī kopējais darbaspēka piedāvājums. Straujais darbaspēka pieprasījuma samazinājums 2009. un 2010.gadā krietni samazinās ekonomiskās līdzdalības līmeni, kas var atstāt ietekmi arī uz turpmāko gadu kopējo darbaspēka piedāvājumu. It īpaši liels risks ir lēnākas ekonomikas izaugsmes gadījumā, kad būtiski var palielināties iedzīvotāju emigrācija.

2015.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, vislielākais nodarbināto skaita samazinājums nozaru griezumā sagaidāms sabiedrisko pakalpojumu nozarēs - valsts pārvaldē, izglītībā un medicīnā, ko nosakot valsts pārvaldes optimizācijas pasākumi un gaidāmie budžeta ierobežojumi.

Būtisks nodarbināto skaita samazinājums būs arī lauksaimniecībā un tirdzniecībā. Mazākos tempos samazināsies strādājošo skaits rūpniecībā, būvniecībā un komercpakalpojumu nozarē.

Kaut arī līdz ar ekonomikas lejupslīdi samazinās arī ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits, tomēr tiek prognozēts, ka līdz 2014.gadam saglabāsies ievērojams darbaspēka piedāvājuma pārsvars pār pieprasījumu, saasinot konkurenci darba tirgū kopumā. Tomēr tiek uzsvērts, ka atsevišķos darba tirgus segmentos būs vērojams arī darba spēka trūkums.

Vislielākā konkurence paredzama augstākās izglītības profesiju grupās, kur būs lielākā neatbilstība starp darbaspēka piedāvājumu un pieprasījumu. Augstākās izglītības profesiju grupā lielākais darbaspēka pārpalikums būs vērojams humanitārās un sociālās zinātnēs, kam iemesls būs gan ievērojamais studējošo skaits šajās jomās, gan tas, ka aptuveni trīs ceturtdaļas humanitāro un sociālo zinātņu speciālisti ir nodarbināti pakalpojumu nozarēs, kur darbaspēka pieprasījuma samazināšanos ievērojami ietekmē ekonomiskā lejupslīde.

Lai gan inženieru, arhitektu profesiju grupā paredzams, ka nebūs darbaspēka trūkuma, tomēr tiek atzīts, ka straujākas izaugsmes scenārija gadījumā pieprasījums pēc noteiktu inženieru profesiju grupas pārstāvjiem var netikt pilnībā apmierināts.

Savukārt tādā budžeta profesijā kā pedagogi, kas ietver gan skolotājus, gan zinātnes darbiniekus un augstskolu pasniedzējus, piedāvājums samazinās, un pie noteiktajiem budžeta ierobežojumiem šajā profesiju grupā 2015.gadā var būt iespējamas problēmas ar pieprasījuma apmierināšanu.

Lai gan medicīnas darbinieku profesiju grupā tiek prognozēts pārpalikums, pastāv risks veidoties darbaspēka trūkumam, ievērojot ievērojamās atšķirības starp dažādām specialitātēm profesijas ietvaros.

Vismazākais pārpalikums būs vidējās kvalifikācijas profesijās. Tā kā piedāvājums pārsniegs pieprasījumu nelielā apmērā, var rasties situācija, ka nodrošinājums ar vidējās kvalifikācijas speciālistiem ir nepietiekams. Šāda situācija var rasties, ja ir pārāk mazs šo specialitāšu absolventu skaits vai viņu iegūtās prasmes nebūs atbilstošas.

Starp vidējās kvalifikācijas profesijām vismazākās problēmas darba tirgū būs mehāniķiem un atslēdzniekiem, transporta līdzekļu vadītājiem. Šajās profesiju grupās vidējā termiņā var būt pat problēmas ar pieprasījuma apmierināšanu.

Īpaši uzmanība jāpievērš mehāniķu, atslēdznieku profesiju grupai, kas ietver kvalificētus strādniekus un amatniekus, elektrotehnikas un citus speciālistus, pēc kuriem būs pieprasījums dažādās nozarēs, jo īpaši apstrādes rūpniecībā. Šī ir skaitliski lielākā profesiju grupa - 2008.gadā tajā bija 171 000 nodarbināto, un 2015.gadā sagaidāms 155 000 nodarbināto. Ziņojumā uzsvērts, ka, atsākoties ekonomiskajai izaugsmei, ir īpaši nozīmīgi, lai šo speciālistu piedāvājums būtu atbilstošs gan kvantitatīvi, gan kvalitatīvi, īpaši ņemot vērā jauno tehnoloģiju ātro izplatību.

Problēmas varētu būt arī ar vidējā medicīniskā personāla nodrošinājumu, kaut arī šai profesijai piedāvājuma un pieprasījuma koeficients saistībā ar profesijas zemo profesionālo mobilitāti sasniedz 100%.

No pārējiem vidējās kvalifikācijas profesiju grupas pārstāvjiem jāmin aprūpes darbinieki, pēc kuriem pieprasījums var pārsniegt piedāvājumu, īpaši gados vecāku cilvēku un bērnu aprūpē, norāda EM.

Nozīmīgākais pārpalikums būs vērojams būvniecības un lauksaimniecības vidējas kvalifikācijas speciālistu grupās, kā arī pēc vidējās kvalifikācijas komerciālo un individuālo pakalpojumu sniedzējiem, ko ietekmēs nozaru lēnā atgūšanās un iekšējā patēriņa kritums.

Informatīvajā ziņojumā norādīts, ka vidēja termiņa periodā līdz 2015.gadam Latvijā turpinās samazināties gan iedzīvotāju skaits kopumā, gan iedzīvotāju skaits darbaspējas vecumā.

Darbaspēka piedāvājuma un pieprasījuma vidēja termiņa prognozes līdz 2015.gadam gatavotas, balstoties uz pašreizējo darbaspēka sagatavošanas sistēmu, tāpēc, veicot tajā atbilstošas korekcijas, problēmas 2015.gadā var nebūt tik aktuālas.

Tāpat 2009.gadā vidējais bezdarba līmenis varētu būt 16%-17% robežās un tādā pat līmenī saglabāties 2010.gadā, prognozēts EM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā.

Stabilizējoties situācijai valstī, paredzams, ka darbaspēka pieprasījums varētu atsākt pieaugt 2011.-2012.gadā, pakāpeniski samazinoties arī bezdarbam.

Svarīgākais