Vīrietis darba vietā izdzer antifrīzu un nokļūst reanimācijā

Antifrīzs iepildīts kvasa, bet benzīns – ūdens pudelē © Valsts darba inspekcija

Valsts darba inspekcija uzsākusi smaga nelaimes gadījuma izmeklēšanu transporta nozarē.

Kāds 55 gadus vecs vīrietis darba laikā ūdens vietā izdzēris antifrīzu. Cietušais šobrīd atrodas reanimācijas nodaļā, nra.lv uzzināja Darba inspekcijā.

Pēc pirmās informācijas cietušais darba laikā objektā iedzēris antifrīzu no pudeles, kas atradās dienesta automašīnā. Cietušā kolēģi vēlējušies izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, taču cietušais apgalvojis, ka medicīniskā palīdzība nav nepieciešama.

Cietušais vīrietis pabeidzis darbu un aizbraucis mājās. Pēc kāda laika neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde viņu no mājām nogādāja Daugavpils reģionālajā slimnīcā, kur konstatēta smaga trauma: saindēšanās ar ķīmisko vielu.

Darba inspekcija norāda, ka šis nav pirmais nelaimes gadījums darba vietā, kura cēlonis ir izdzerta ķīmiskā viela. Nereti nodarbināto veselībai un dzīvībai bīstamas vielas darba vietās atrodas neatbilstošos iepakojumos, piemēram, benzīns ieliets ūdens pudelē.

Darba inspekcija šī gada septiņos mēnešos kopumā ir izmeklējusi 718 nelaimes gadījumus darba vietās, 100 no tiem bijuši smagi, bet 21 gadījumā nodarbinātais gājis bojā. Šobrīd Darba inspekcija vēl izmeklē 8 letālus nelaimes gadījumus darba vietā un 12 nelaimes gadījumus ar smagām sekām.

Darba devējam jānodrošina ķīmisko vielu iepakojuma un drošības zīmju izvietošana darba vietās. Uz iepakojuma marķējuma jābūt atbilstošām brīdinājuma zīmēm. Diemžēl Darba inspekcija ir konstatējusi gadījumus, kad ķīmiskās vielas atrodas neatpazīstamos iepakojumos un nodarbinātie nevar būt pārliecināti par to, kas tajos atrodas.