Ūdensputnu medību sezona šogad iesākusies blāvi

Mednieku koris nīd, ka pīles ir slinkas uz lidošanu. Labības laukos viņām gana daudz lāmu, bet, ja ūdens un pārtika ir vienuviet, kāpēc vispār kaut kur lidot. Savukārt medību uzraugi ir dusmīgi uz azartiskākajiem šāvējiem, kas nenocietās līdz sezonas sākumam – sestdien pulksten četriem pēcpusdienā, sabojājot pasākumu godprātīgajiem kolēģiem.

Medību kalendārā pīļu medībām ierādīta īpaša vieta. Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Jānis Ozoliņš stāsta, ka daudz ir pat tādu mednieku, kam šis ir vienīgais piekoptais medību veids. Turklāt no sabiedrisko attiecību viedokļa īpaši atbildīgs. Pīļu medības notiek ārpus tradicionālajiem medību iecirkņiem – purvos, pie ezeriem, tikpat labi pie publiskajiem ūdeņiem, kur citi cilvēki tajā pašā laikā makšķerē un peldas. Tas savukārt nozīmē, ka pastāv lielāks negadījumu risks, un arī mednieku uzvedība tiek novērota. Ja tā ir nekorekta, ēna tiek mesta uz visu mednieku brālību kopumā.

J. Ozoliņš atzīst, ka šogad uzvedība pieklibojusi. Negadījumu, par laimi, nav bijis, mazāk problēmu bija ar iedzeršanu. Taču daudzviet konstatētas nelikumīgas medības. No vienas puses, tā ir formalitāte – pirmais šāviens nedrīkst atskanēt pirms pulksten 16. Taču, no otras, – kas šauj pirms laika, kaut vai pārdesmit minūšu, tam ir labākais ķēriens, bet pārējiem medniekiem putni aizbiedēti, un tas ir pavisam nekoleģiāli. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šogad spārnos tie cēlušies slinki.

Daudzos medību kolektīvos pīļu sezonas atklāšana ir liels pasākums, uz kuru mednieki ierodas ar sievām, ar bērniem. Lieli svētki tie ir Lubāna apkaimē. Stundās starp pīļu celšanos spārnos un laišanos lejā – medību atklāšanu un vakara cuku – tiek svinēts, cepta gaļa. Kam nav jāoperē ar ieročiem un vēlāk – auto stūri, tie ieņem pa mēriņam.

Taču Kurzemes puses mednieks Ādams Grīnbergs šogad lielu medību kolektīva pasākumu nav organizējis. Uz šā gada pirmo pīļu vaktēšanu Elkšķenes apkaimē devies divatā kopā ar draugu, un, protams, līdzi bijis arī suns Aiko. Vācu asspalvainajam putnu sunim šīs bija ugunskristības, ko viņš arī godam izturējis. «Tiku pie trim mercenēm – meža pīlēm. Cēlās gan augšā smagi kā naglu kastes,» smej saimnieks. Suns tās uzbļāva un vēlāk pēc precīziem Ādama šāvieniem arī atrada – pat to, kura aizšauta aiztenterēja metrus piecdesmit no kritiena vietas. Suns – tā esot liela priekšrocība. Lielākās medībās reizumis arī sanākot izsmieties, kad palīgs atstiepj cita mednieka guvumu. Tā vienugad Ādama iepriekšējais suns atnesis fazānu, ko nošāvis kāds ļoti augstu stāvošs valstsvīrs. Iznākusi jautra tirgošanās, un bez jautrības medības neesot iedomājamas.

Pēc pīļu sezonas atklāšanas nākamais nozīmīgais notikums mednieku dzīvē gaidāms pirmajā septembrī – tad ies vaļā briežu baurs.