Nepagūs izmantot visu ceļu būvei šogad piešķirto naudu

© f64

Naudu, kas šogad piešķirta ceļu būvēšanai, VAS «Latvijas valsts ceļi» (LVC) izlietot nav spējuši un jau tagad zināms, ka aptuveni 30 miljoni latu, kas ceļu būvei atvēlēti no Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda, paliks šogad neiztērēti, ziņo LTV raidījums "De facto".

Kopumā no ES fondiem – ERAF un Kohēzijas fonda (KF), šim gadam atvēlēti 133,5 miljoni latu. Un LVC lēš, ka aptuveni ceturtā daļa jeb 31 miljons latu šogad tā arī paliks neapgūti. Ja būs ceļu būvei ļoti labvēlīgs rudens, summa var būt nedaudz mazāka. Bet pilnīgi noteikti tie ir vismaz 60 kilometri ceļa, kuros atšķirībā no plāna, remontdarbi šogad tā arī nesāksies.

LVC valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže uzskata, ka satraukums par gliemeža gaitu KF apguvē ir pārspīlēts, jo remonti būšot, bet tikai tos uzsāks nākamgad: «No satiksmes organizācijas tas būtu ļoti veiksmīgi, ka nebūtu visi ceļi vienlaikus slēgti.«

Kā skaidro LVC, finansējuma izlietojumu ietekmējis tas, ka ieilgušas iepirkuma procedūras, trīs posmos iepirkumi pārtraukti, jo piedāvājumi bijuši pārāk dārgi, vairākos posmos rekonstrukcijas darbi uzsākti vēlāk nekā plānots. No grafika atpaliek arī jaunā ceļa no Tīnūžiem līdz Koknesei būvniecība. Uz jautājumu, kādēļ šīs neveiksmes radušās un kādēļ šajos gadījumos bijušas neprecīzas izmaksu prognozes, atbildes ir vairākas, bet remontu plānotāju kompetence apšaubīta netiek.

Uz jautājumu, kādēļ ciesta neveiksme atsevišķu posmu izsolīšanā, Pāže vairākkārt uzsver, ka būtiski augušas ceļu būves izmaksas un piebilst: «Tādēļ, ka šajos cenas bija ieplānotas par mazu, jo mēs plānojām bez projekta, vienkārši apsekojot ceļu.» Pēc Pāžes teiktā, plānu koriģēšana ilgst 3-4 mēnešus un šobrīd pārplānošanas process notiek un pēc mēneša sludināt atkārtotu konkursu.

Iepirkumu uzraudzības birojā pieejamā informācija liecina, ka, piemēram, konkurss par Ventspils šosejas posma remontu izsludināts šā gada janvārī, pēc tam – martā trīs reizes veikti grozījumi, bet tikai pusgadu vēlāk - jūlija vidū, konkurss pārtraukts. Nenotikušajiem ceļu remontiem bija jāsākas šogad un jānoslēdzas nākamgad. Tā vietā vairāk nekā pus gads Latvijas valsts ceļiem bija nepieciešams, lai konstatētu, ka projektu šogad tomēr nevarēs realizēt. Šo naudu nepārdalīs arī citiem projektiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.