Aglonā lūdzas bazilikā, stāv garās rindās uz grēksūdzi un mācās sakrālās dejas

© Inga Nestere, F64 Photo Agency

Līdz 14. augusta pusdienlaikam Aglonas bazilikā bija reģistrējušās 37 svētceļnieku grupas ar 1244 svētceļniekiem, taču ar katru stundu Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā pulcējas arvien vairāk cilvēku.

Aglonas bazilikas apmeklētāji piedalās dievkalpojumos, lūdzas bazilikā, stāv garās rindās uz grēksūdzi, satikuši senus radus, draugus, priecīgi sarunājas, dalās piedzīvotajā, iepērkas grāmatu galdos un apmeklē laju apvienību un kustību uzceltās teltis pie ezera.

Šodien pie Aglonas katoļu ģimnāzijas jaunieši mācījās dejot sakrālās dejas, savukārt Rīgas Augstākais Reliģijas zinātņu institūta teltī var noklausīties īsas lekcijas par to, kas ir cilvēks, kas ir patiesība, kas ir ticība, celibāts. Pulksten 22 būs Tautas Krustaceļš, kuru šogad vadīs Rēzeknes - Aglonas bīskaps Jānis Bulis.

13. augusta vakarā svētceļnieki sapulcējās Aglonas bazilikā uz liecību un slavēšanas vakaru. Jaunieši stāstīja, ka uz Latvijas ceļiem lūgšanās un garīgās pārdomās pavadītās dienas nobriedinājušas lēmumu iet pie grēksūdzes, veidot ciešākas attiecības ar Dievu un mainīt dzīvi. Tāpat svētceļnieki novērojuši, ka šogad Latgalē sastaptie cilvēki ir bijuši daudz dāsnāki, daloties ar pārtikas produktiem, un laipnāki. Tā vien šķitis, ka aicinājums kļūt solidārākiem ir atradis dzirdīgas ausis.

Svētdien no rīta notika tradicionālā Nedzimušo bērnu garīgās adopcijas Svētā Mise, kurā 50 cilvēki apņēmās deviņus mēnešus lūgties par kādu tikai Dievam zināmu nedzimušu bērnu, kura dzīvība mātes klēpī ir apdraudēta.

Rēzeknes-Aglonas bīskaps Jānis Bulis, uzrunājot svētceļniekus, atgādināja, ka Dievs aicina būt no sirds pazemīgiem un lūgt no viņa gudrības žēlastību atpazīt labu no ļauna. Viņš arī norādīja uz nepieciešamību sakārtot savu dzīvi, lai būtu miers ģimenē, draugu attiecībās, skolā un darbā. Bīskaps aicināja jauniešus sargāt ticības mantojumu - rūpēties par to, lai arī turpmāk no draudzēm notiek svētceļojumi uz Aglonu. Viņš uzmundrināja, atgriežoties mājās, nezaudēt svētceļojumu garu - pārliecināt arī citus draudzes locekļus par nepieciešamību satikties, kopā lūgties, iesaistīties dažādās kopienās. „Tas palīdzēs uzturēt ticību tautā," atzina J.Bulis. „Šeit Latvijā vajadzīga ticīga tauta. Tauta, kas nes vārdu Latvija. Mēs nedrīkstam zaudēt tradīcijas - gan laicīgās, bet jo īpaši garīgās tradīcijas."