I.Jurševska: Demogrāfisko lietu padomei ir jānosaka prioritātes situācijas uzlabošanai

Labklājības ministre Ilona Jurševska ceturtdien, 11.augustā, plkst. 10.00 piedalīsies kārtējā Demogrāfisko lietu padomes sēdē.

Sanāksmes laikā galvenokārt plānots vienoties par prioritātēm, kas nekavējoties būtu īstenojamas demogrāfiskās situācijas uzlabošanai. Tāpat paredzēts noteikt galvenos pasākumus, kas būtu īstenojami Labklājības ministrijas (LM) izstrādātā Rīcības plāna Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu 2011. - 2017.gadam īstenošanai 2011. - 2013.gadam ietvaros.

Vienlaikus sociālantropologs Roberts Ķīlis klātesošajiem prezentēs minētā Rīcības plāna izvērtējumu un sniegs savu vērtējumu par dokumentā noteiktajiem pasākumiem ģimenes valsts politikas sekmēšanai.

Savukārt LM Bērnu un ģimenes politikas lietu departamenta direktore Līvija Liepiņa informēs par citās Eiropas Savienības valstīs, īpaši Igaunijā, īstenotiem un plānotajiem demogrāfijas veicināšanas pasākumiem, to prioritātēm un galvenajām atšķirībām. Tāpat L.Liepiņa informēs klātesošos par padomes locekļu sniegtajām prioritātēm demogrāfiskās situācijas uzlabošanai un iespējamai LM izstrādātā Rīcības plāna pilnveidei.

Valdība šogad vienojās, ka Demogrāfisko lietu padomi turpmāk vadīs ministru prezidents un tās mērķis ir veicināt vienotu valsts demogrāfisko politikas izveidi un veicināt tās īstenošanu visos valsts pārvaldes līmeņos.

Savu iniciatīvu šādas padomes izveides rosināšanai I.Jurševska skaidro ar to, ka "demogrāfijas procesi, tai skaitā dzimstības veicināšana, nav saistīti tikai ar pabalstu apmēru un daudzumu, kādus ģimenes saņem no valsts. Šis jautājums tikpat lielā mērā ir saistīts ar iedzīvotāju reproduktīvo veselību, pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamību, darba vietu nodrošināšanu, kā arī citiem būtiskiem priekšnosacījumiem, kas jārisina kopīgi ar visām iesaistītajām ministrijām un premjera vadībā." Ministre uzskata, ka šāda iniciatīva pievērsīs lielāku valdības uzmanību demogrāfisko jautājumu risināšanai.

Padomes sastāvā ir ekonomikas, labklājības, finanšu, iekšlietu, izglītības, kultūras, tieslietu, veselības un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, Saeimas sociālo un cilvēktiesību komisiju pārstāvji, kā arī pārstāvji no Latvijas Universitātes Statistikas un demogrāfijas katedras, Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta, Stratēģiskās analīzes komisijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un vairākām nevalstiskajām organizācijām - "Asociācija ģimene", Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība, "Nākotnes fonds" un "Latvijas Bērnu forums".

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais