Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Studenti pārņem Rīgu

© Andrejs Strokins, f64

Ar neskaitāmām mākslas akcijām Rīgas centrā vakar noslēdzās kultūras atbalsta akcija Es par kultūru.

Visas dienas garumā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA), Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenti izraibināja Rīgu ar krāsām, mākslas darbiem, dažādiem priekšnesumiem, koncertiem un performancēm, lai cīnītos par savu augstskolu vietu gaidāmajās augstākās izglītības reformās un pievērstu sabiedrības uzmanību kultūras nozīmei un vērtībai tās pastāvēšanā. Studentu un rektoru skaļās balsis ir sadzirdētas – Ekonomikas ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas veidotajā darba grupā, kas izstrādā augstākās izglītības reformu plānus, iekļauts arī mākslas augstskolu pārstāvis – LMA rektors Aleksejs Naumovs. Veidojot reformu scenārijus, izdevies panākt, ka tajos šīm trim augstskolām paredzēts atsevišķs statuss. Tomēr mākslas, mūzikas un kultūras studenti sola turēt acis vaļā arī turpmāk.

Studenti par savām augstskolām iestājas nelokāmi un mērķa sasniegšanai izmantojuši provokatīvas idejas un daudzveidīgus līdzekļus, tādēļ vakar paguvuši iekulties arī nepatikšanās. Jauniešiem vairāk nekā stundu nācās no asfalta tīrīt pašu veidotās Zvēru taciņas krāsainās pēdas, bet par Latvijas dižgaru pieminekļu ietīšanu melnās plēvēs Rīgas Pašvaldības policija studentiem noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolus par publisku pasākumu rīkošanas noteikumu neievērošanu. Par to jauniešiem var piespriest līdz 250 latu soda naudu. Ietinot Oskara Kalpaka, Strēlnieku pieminekli un Raiņa pieminekli Esplanādē melnās plēvēs, studenti vēlējušies uzsvērt, ka bez kultūras un mākslas izglītības mums šādu cilvēku nākotnē vairs nebūs, taču radies pārpratums, saskaņojot ieceri ar Rīgas pieminekļu aģentūru. Jaunieši panākuši mutisku vienošanos par akcijas norisi, taču dokumentācija neesot nokārtota, norāda aģentūras pārstāvji.

Tomēr daudzviet Rīgā jauniešu aktivitātes iepriecinājušas ne mazums rīdzinieku. Doma laukumā LKA studenti mēģinājuši uzstādīt ilgdejošanas rekordu, 24 stundas nepārtraukti turpinot dejas stafeti jau no sešiem rītā. Tikmēr JVLMA studenti sniedza koncertus Galerijā Centrs, bet Rīgas starptautiskās autoostas uzgaidāmajā zālē cilvēkus ar priekšnesumu sajūsmināja akadēmijas stīgu kvartets Redo. LMA studenti savas akadēmijas pagalmā veidoja molbertu kapsētu, Esplanādē no dažādām krāsu dzijām savērpa instalāciju Koku žņaugi, bet akcijas Zvēru taciņas laikā no LMA līdz Vērmanes dārzam un pat tālāk radīja krāsainu pēdu nospiedumu ceļu. "Apbrīnoju, ka nevis tikai šodien, bet visas nedēļas laikā jums ir tik daudz radošas izdomas, drosmes, un ceru, ka tās ir vēl, jo akcija nedrīkst beigties. Latvija ir kultūras un mākslas zeme, un, tikai jums pateicoties, par tādu mēs varam kļūt," uzrunā studentiem uzsvēra LKA rektors Jānis Siliņš. "Tagad mēs jo īpaši turēsim acis vaļā," norāda A. Naumovs.