Raimonds Pauls kritizē KNAB veikto "Jaunā viļņa" organizatoru pratināšanu

«Viņu dzīvē nekas nemainīsies, viņu finansiālie resursi ir lielāki par Latvijas budžetu. Lai tikai pēc tam Jūrmala neraud,» Krievijas miljonāru un Jaunā viļņa (JV) organizatoru Igora Krutoja un Aleksandra Šenkmana pratināšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) komentē komponists Raimonds Pauls.

Politologi situāciju vērtē piezemētāk, izsakot cerību, ka pratināšana nav daļa no priekšvēlēšanu kampaņas. Savukārt politiķis Ainārs Šlesers nepārprotami norāda, ka Juta Strīķe kārtējo reizi pildījusi Vienotības uzdevumu.

«Man tas bija ļoti negaidīti, prasīju Krutojam personiski, kas par lietu, bet viņš negrib par to runāt un lūdz, lai liek pilnīgā mierā,» saka R. Pauls. Pēc komponista domām, KNAB vajadzētu lietas skaidrot, pretējā gadījumā rodas ļoti daudz jautājumu. Iztēlojoties sevi I. Krutoja vietā, komponists rīkotos drastiski. «Reakcija būtu vienkārša – es pārcelšos uz citurieni, jo man neuzticas,» saka komponists.

Politologs Filips Rajevskis norāda, ka neviens nav neaizskarams, pat I. Krutojs, tāpēc, ja drošības iestādēm bijis pamatots iemesls viņu nopratināt, tas bija jādara. «Ja tas bija KNAB mēģinājums uz Šleseru izdarīt spiedienu, domāju, ka tas nav izdevies. Turklāt lokālu jautājumu dēļ raustīt cilvēkus, kuri nav Latvijas pilsoņi, nav prātīgi, jo tas draud ar pamatīgu skandālu,» saka F. Rajevskis.

Izbrīnīts par notikušo ir arī politologs Aigars Freimanis, viņš gan pagaidām atsakās prognozēt, kādas starptautiskas sekas varētu radīt Krievijas miljonāru pratināšana. «Krutojs dzīvo Francijā, cik lasīts presē, nopircis superdārgu mitekli Ņujorkā – nav dzirdēts, ka tur viņam bijušas kādas problēmas ar tiesībsargājošajām iestādēm,» saka politologs. Viņš vairās šo KNAB izgājienu saistīt ar priekšvēlēšanu kampaņu un atgādina, ka pirms vēlēšanām notikumi, kas ir tālu no politikas, vienmēr iegūst politisku interpretāciju.

I. Krutoju un A. Šenkmanu KNAB pratinājis pagājušās nedēļas nogalē, un, pēc ir.lv rīcībā esošās informācijas, viņi iztaujāti saistībā ar iespējamiem A. Šlesera noziegumiem tā dēvētajā oligarhu lietā. Jāpiebilst, ka A. Šlesers joprojām KNAB nav nopratināts.

«Situācija ir ārkārtīgi interesanta, jo KNAB pēc būtības mēģina pārvērsties par investīciju piesaistīšanas kantori, jo KNAB saprot, ka investīciju piesaistīšana automātiski ir kaut kāds noziedzīgs darbs. Es pieņemu, ka tas ir saistīts ar to, ka mēs plānojam ievērojamu investīciju programmu realizēt Jūrmalā. Uzreiz pēc preses konferences Igors Krutojs saņēma pavēsti par nopratināšanu uz KNAB. Šis gājiens ir sava veida provokācija, jo KNAB taču labi apzinās – ja Igors Krutojs vēlētos asi reaģēt, tas varētu izraisīt tādu pašu reakciju kā Igaunijā – Aļoša 2. Mēs taču zinām, cik jutīgas ir Krievijas un Latvijas attiecības,» korupcijas apkarotāju motīvus raidījumā 900 sekundes komentēja A. Šlesers.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs abu Krievijas miljonāru nopratināšanu ne apstiprina, ne noliedz, uzsverot, ka «izmeklēšanas interesēs KNAB nesniedz informāciju vai komentārus par atsevišķām procesuālajām darbībām vai to ietvaros veiktajām personu nopratināšanām».

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais