Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Kurzemē novērš lietavu un negaisa postījumus

© Aculiecinieka foto

Applūduši privātmāju pagrabi un pirmie stāvi, izskaloti ceļi un bojāts to segums, sagāzti koki, izpostīti retu sugu koki un vairāk nekā trīs tūkstoši mājsaimniecību bez elektrības.

Tas pērkona negaisa un lietus dēļ aizvadītās nedēļas laikā piedzīvots dažādos Latvijas reģionos. Pašvaldības novērš postījumus un aprēķina zaudējumus. Pirmās aplēses gaidāmas šodien.

Apzina zaudējumus

Stipro lietusgāžu dēļ ceturtdienas pēcpusdienā un naktī uz piektdienu Saldus un Brocēnu novadā applūda ceļi, dārzi, vairāku dzīvojamo māju pagrabi un pirmie stāvi. Saldū visvairāk applūdusi Peldu iela, Brocēnos vairākās vietās tika pārrauts ceļa segums. Izskalots arī asfalts uz Rīgas–Liepājas šosejas starp Saldu un Brocēniem.

Saldus novada domes priekšsēdētāja Indra Rassa situāciju Saldū raksturo kā stabilu: «Ūdenslīmenis krītas, tomēr ne tik ātri, kā mēs gribētu. Visas ielas ir izbraucamas, bet daudzviet vēl jāslauka smiltis, kuras ar plūdiem sanestas uz ielām.» Saldus iedzīvotāji pret notikušo izturējušies ar lielu izpratni un arī no valsts dienestiem bijusi jūtama atbildīga attieksme pret steidzami veicamajiem darbiem. Pašvaldības vadītāja atklāj, ka lietavu seku likvidēšanai nauda tiks lūgta arī no valsts; precīza informācija par nodarītajiem zaudējumiem un aptuvenajām izmaksām būšot zināma šodien vakarā.

Arī Brocēnu novada domes priekšsēdētājs Arvīds Mēters informē, ka situācija ir normalizējusies un tiek rēķināti zaudējumi. Tāpat kā Saldū, Brocēnos visbūtiskāk cietuši ceļi – tie izskaloti ar lietusūdeņu straumēm. A. Mēters piebilda, ka visvairāk darba prasīs ielu virskārtas atjaunošana astoņu kilometru garumā.

Paliek bez elektrības

Aizvadītajā nedēļā daudzviet Latvijā pamatīgi postījumi radušies arī pērkona negaisa dēļ. Otrdien pēc zibens spēriena Nīcas un Rucavas novadā bez elektrības palikuši vairāk nekā divi tūkstoši mājsaimniecību. Nīcas novada domes izpilddirektors Andrejs Šakals pastāstīja, ka pēc divām trim stundām visās mājsaimniecībās elektroapgāde atjaunota.

Salaspilī otrdien nogāzti daudzi koki un liela daļa uzkrituši elektrības vadiem, kā arī uz ceļa, bloķējot satiksmi. «Visvairāk koku bija sagāzušies uz Meža ielas, un vispirms novāca tos – tas aizņēma veselu dienu. Tuvējais mežs ir sagāzts tik ļoti, ka būs nepieciešamas divas trīs nedēļas, lai izvestu kokus,» pastāstīja Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietniece Olga Pāvulīte.

Noposta vērtīgas sugas

Savukārt Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī vētrā sagāzti un saliekti 30–40 koki. Visvairāk cietušas hibrīdās apses, dažas papeles, vairākas parastās egles, Amerikas tulpjukoks, Amūras mākija un Veiča baltegle. Pēdējās divas no cietušajiem kokiem esot visvērtīgākās – norādīja botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns. Viņš piebilda, ka kolekcijā koki esot vairākos eksemplāros un nav tā, ka būtu gājis bojā kādas sugas vienīgais eksemplārs. Spēcīgajā krusā cietusi arī dāliju kolekcija un daļa vasaras puķu. «Dālijām nogriezām galotnes, lai veicinātu sānu dzinumu attīstību, un varbūt septembrī tās pat uzziedēs. Ar izpostītajiem kokiem un krūmiem tiksim galā pusotras, divu nedēļu laikā, bet uz puķēm ir jāgaida, kamēr tās pašas atkopsies,» atzina botāniskā dārza direktors.

Vasaras rekords – 91 izsaukums

Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele pastāstīja, ka trešdien izsaukumu skaits šajā vasarā sasniedzis rekordu – 91 izsaukums.