Izstādē “Riga Food” noteiks labāko Latvijā ražoto sviestu, kefīru un biezpienu

Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 organizē sviesta, kefīra un biezpiena konkursus, kuru uzvarētāji tiks apbalvoti starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2011” atklāšanas ceremonijā 7. septembrī Ķīpsalā.

Šī gada pārtikas produktu konkursu mērķis ir apkopot un izcelt labāko sviesta, kefīra un biezpiena ražošanas uzņēmumu un meistaru pieredzi, kā arī popularizēt piena produktu lietošanu iedzīvotāju uzturā.

LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norāda: “Piena produktu konkursi ir nozīmīgi gan pašiem piensaimniekiem, lai izceltu labākos ražotājus, gan patērētājiem, lai uzzinātu, kuru mūsu piena pārstrādes uzņēmumu produkti ir visaugstāk novērtētie. Jau tradicionāli “Riga Food” medaļas ir laba pazīšanās zīme patiesi izciliem produktiem.”

Sviesta konkursā tiks noteikts labākais saldkrējuma un skābkrējuma sviests ar piena tauku saturu, kas nav mazāks par 80%, bet nepārsniedz 90%. 2010. gadā Latvijā tika saražotas 4 500 tonnas sviesta, no kurām 1 604 tika eksportētas. Pēc LPCS datiem, Latvijā vidēji gadā viens iedzīvotājs patērē 1,8 kg sviesta ar tauku saturu vismaz 80%.

Šogad notiks arī kefīra (ar tauku saturu 2,5%) konkurss un rīkotāji aicina tajā piedalīties visus Latvijas piensaimniekus, kuri ražo šo tradicionālo un populāro piena produktu. 2010. gadā Latvijā tika saražotas 26 000 tonnas kefīra, viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vismaz 12 litrus kefīra.

Savukārt biezpiena konkursā par “Riga Food” medaļām cīnīsies piensaimnieki, kas ražo svara biezpienu ar 9% tauku saturu. Pēc LPCS ziņām, katrs Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji 2 kg biezpienu ar šādu tauku saturu, 2010. gadā Latvijā saražoja aptuveni 3500 tonnas šī produkta.

Latvijā

Latvijas Mākslas zinātnieku un kuratoru biedrība (LMZKB) un vairākas radošo nozaru organizācijas aicina noteikt viena gada moratoriju to pieminekļu pārvietošanai, kas tiek pamatota ar totalitāro režīmu slavināšanu, šajā laikā aicinot diskutēt par kultūrvides pārmaiņām.

Svarīgākais