Jaunais Jūras spēku flotiles patruļkuģis "Skrunda" ir gatavs reaģēt ārkārtas situācijās jūrā

No rītdienas, 28. jūlija, jaunais Jūras spēku flotiles (JSF) patruļkuģis P-05 "Skrunda" uzsāk dežūru un būs gatavs reaģēt ārkārtas situācijās jūrā, kas saistītas ar cilvēku meklēšanu un glābšanu, portālu nra.lv informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas speciāliste Liene Ulbina.

Šis ir pirmais SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) tipa militārais kuģis ne vien Eiropā, bet arī pasaulē, un pirmais no pieciem jaunajiem patruļkuģiem, kas tiek būvēti Nacionālo bruņoto spēku JSF vajadzībām.

Par krasta apsardzes patruļkuģa bāzes vietu turpmāk noteikta Rīga. Kuģa "Skrunda" galvenie uzdevumi būs cilvēku meklēšana un glābšana jūrā, patrulēšana gar piekrasti un sadarbībā ar Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldi vides aizsardzības un zvejniecības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanas kontrole. "Skrunda" nepieciešamības gadījumā varēs sniegt palīdzību Rīgas ostā un Rīgas jūras līcī, kā arī citviet JSF meklēšanas un glābšanas atbildības rajonā Baltijas jūrā.

Nākotnē paredzēts kuģi aprīkot ar maināmu ekipējumu - naftas seku likvidācijai, ložmetējiem, lielgabaliem un ūdenslīdēju vajadzībām paredzētu aprīkojumu, tādējādi pilnveidojot un apgūstot jaunas valsts aizsardzībai un starptautiskajai drošībai nepieciešamās spējas.

Šā gada 29.jūlijā patruļkuģis "Skrunda" viesosies Rojā un 1.augustā Salacgrīvā, kur laikā no plkst.14. līdz 16. aicināti visi interesenti apskatīt kuģi. Uz kuģa tiks demonstrēts video par drošību uz ūdens.

Patruļkuģa "Skrunda" būvniecību uzsāka 2009. gada oktobrī un pabeidza 2011. gada janvārī, kad uzņēmuma "Abeking&Rasmussen" teritorijā Vācijā patruļkuģis tika nolaists ūdenī.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.