Vasarā palielinās biroja zādzību risks

© skanpix

Teju katrs otrais iedzīvotājs jeb 43% aptaujāto ir paši bijuši par upuri zādzībām no birojiem, vai zina kādu, kas ir tādā veidā apzagts, noskaidrots drošības kompānijas GRIFS AG pētījumā.

Kā liecina drošības ekspertu vērtējumi, vasarā palielinās biroja zādzību risks, jo atvaļinājumu dēļ biroji ir tukšāki un cilvēki izklaidīgāki.

Zagļi visvairāk iekāro telefonus un portatīvos datorus. Tomēr jāņem vērā, ka tiek zagtas ne tikai mantiskās vērtības, bet arī informācija.

„Zaglis var būt jebkurš – sērijveida zaglis, izmisis darbinieks, apkopēja vai biroja ēkas apmeklētāji. Zīmīgi, ka pētījumi Latvijā un pasaulē liecina, ka 70% zaudējumu uzņēmumiem rada tieši viņu darbinieki. Tomēr, ja ir pārliecība par savu kolēģu godīgumu, tad vairāk jādomā par ārēju zādzību novēršanu,” norāda drošības kompānijas GRIFS AG vadītājs Ainars Bundulis.

Drošības ekspertu ieteikumi darbiniekiem:

- telefonu, maku, atslēgas un citas vērtīgas lietas nedrīkst atstāt bez uzraudzības, tām visu laiku jābūt jums līdzi, vai tās jāievieto aizslēdzamā atvilktnē vai skapī

- zagļu āriene var maldināt, tāpēc ikviena nepazīstama apmeklētāja identitāte ir jānoskaidro un pie kā persona vai personas ir atnākušas. Nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut, ka apmeklētājs paliek viens pats birojā, piemēram, vestibilā, kamēr meklējat kolēģi vai gatavojat kafiju, tāpat, drošības dēļ vēlams apmeklētāju pavadīt līdz vajadzīgajam kolēģim – nedrīkst svešiniekam vienam pašam ļaut klīst pa biroju. Pēdējo laiku zādzību tendence ir tieši bezkaunīgums un negaidīta rīcība.

- komunikācijā jābūt diskrētam – nav vēlams nepazīstamiem zvanītājiem atklāt atvaļinājuma plānus un sociālās dzīves detaļas

- lai novērstu sensitīvu datu nonākšanu svešās rokās, maku ar kredītkartēm, kā arī konfidenciālus līgumus nevajadzētu turēt uz galda, tāpat vienmēr jāraugās, lai no kopētāja dokumenta oriģināls tiktu izņemts. Savukārt visus nevajadzīgos dokumentus, kas satur sensitīvu informāciju, ieteicams pārstrādāt papīra smalcinātājā

- par saplēstu logu, uzlauztām durvīm vai atslēgu nekavējoties jāziņo, un nevajag pieņemt, ka to jau kāds ir izdarījis.

- lai kopīgiem spēkiem uzlabotu drošību birojā, darbiniekam ir ieteicams informēt vadītāju par ikdienas darbā novērotajām nepilnībām, bīstamību vai sabojātām drošības sistēmām.

- rūpēties ne tikai par savas mantas drošību un darbavietu, bet arī par kolēģa.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.