Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Uzsāk svētceļojumus uz Aglonu

© f64

Svētceļnieki no Liepājas un Ventspils šodien atstāj savas mājas, tuviniekus un ikdienas rūpes, lai dotos apmēram 450 kilometru garā svētceļojumā uz Aglonu. Abas grupas ceļojumu sāks astoņos no rīta - liepājnieki ar lūgšanu Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē, bet ventspilnieki pulcēsies Ventspils Svētā Krusta baznīcā.

Šogad svētceļojumā piedalīsies vairāk nekā 12 grupas no dažādām pilsētām, lai naktī no 13. uz 14. augustu pulcētos Aglonā, vienotos lūgšanās, dziesmās un dalītos svētceļojuma iespaidos. Četras dienas pēc tam, kad ceļojumu uzsāk apmēram 40 liepājnieki un 20 ventspilnieki, 31. jūlijā ceļā dosies Valmieras grupa un Rīgas Svētā Franciska draudzes grupa. Turpmākajās dienās svētceļojumu uzsāks arī ceļinieki no Jelgavas, Saldus, Aizkraukles, Ludzas, Alūksnes, Daugavpils un citām Latvijas pilsētām.

Šogad ceļotāji mugursomās ņems līdzi GPS uztvērējus, kas ļaus ikvienam interesentam tīmekļa vietnē www.kurtuesi.lv/sekot/svetcelojums vērot 12 grupu atrašanās vietas, pārvietošanās ātrumu un virzienu. Citi svētceļnieki varēs pievienoties kādā no ceļa posmiem, tāpēc iespēja precīzi noteikt grupu atrašanās vietu būs īpaši noderīga. Latvijas Romas Katoļu Baznīcas Informācijas centra pārstāve Vita Briže pastāstīja, ka, izmantojot GPS, pērn bija iespējams sekot līdzi tikai divu grupu gaitām, bet šogad šādu iniciatīvu atbalstījušas gandrīz visas.

2010. gadā kopumā tika reģistrēti 1400 svētceļnieki gan no Latvijas, gan ārvalstīm. Jaunākais dzimušais ceļotājs (daudzus nedzimušus bērnus mammas nesa zem sirds) bija četrus mēnešus vecs, bet vecākajam bija 83 gadi. V. Briže atklāja, ka apmēram 80 procenti svētceļnieku parasti ir jaunieši.

Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles priesteris un laikraksta Katoļu Baznīcas Vēstnesis galvenais redaktors Ilmārs Tolstovs pastāstīja, ka svētceļojums ir garīgie vingrinājumi kustībā. Dienas centrā parasti ir svētā Mise jeb katoļu dievkalpojums, Psalmu lūgšanas no Bībeles, dažādas mediatīvās lūgšanas, konferences un pārrunas grupās, kā arī tiek atvēlēts laiks savstarpējām sarunām un slavēšanai. Svētceļnieki visbiežāk nakšņo skolās, kultūras namos vai līdzpaņemtajās teltīs.

Vairākas grupas par savu moto šogad ir izvēlējušās Pasaules Jauniešu dienu devīzi - Iesakņodamies Kristū, pamatodamies Viņā, nostiprināti ticībā. 13. augustā, satiekoties svētceļnieku vakarā Aglonā, visi tā dalībnieki lūgšanās būs vienoti ar jauniešiem no daudzām pasaules valstīm, tai skaitā trim simtiem no Latvijas, kas tobrīd atradīsies Spānijā.

I. Tolstovs, atceroties iepriekšējo gadu pieredzi, lūdz visus tos, kas nepiedalās svētceļojumā, bet ar kuriem nākas sastapties ceļā, ar sapratni izturēties pret ceļiniekiem - automašīnu šoferus uz ceļa nebūt agresīviem, bet vietējos iedzīvotājus netraucēt svētceļnieku naktsmieru.