Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Kritizē krusta ievilkšanu politikā

Hokeja komandas Dinamo Rīga un vērienīgā izklaides pasākuma Positivus grafiskā dizaina autora Dagņa Skurbes pārdrošība – Zatlera Reformu partijas logo izmantot sarkanu krustu – ekspertu vidū radījusi neizpratni. Tāpat šādu rīcību par nepieņemamu pauž arī Sarkanā Krusta vadība Latvijā, kura uzsver, ka šī organizācija ar politiku nekad netiek saistīta.

Dažādu reklāmu autors, reklāmas aģentūras Mooz radošais direktors Ēriks Stendzenieks uzsver, kas ar šo logo ir virkne problēmu. «Pirmkārt, tas vistiešākā veidā ir viena cilvēka personības kulta sludināšana. Otrkārt, sarkans krusts, tieši šādās proporcijās un tieši šādā krāsā, nozīmē Starptautisko Sarkano Krustu. Ar šo emblēmu apzīmē ēkas, transportu un infrastruktūras objektus, kas karadarbības laikā netiek pakļauti apšaudei. Tai jābūt acumirklī pamanāmai, nepārprotamai, un to nedrīkst izmantot neviena cita organizācija vai uzņēmums. Es brīnos, kā, ārsts būdams, Zatlera kungs nav pamanījis, ka pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, tieši pēc Sarkanā Krusta iniciatīvas, gan slimnīcu simbolikā, gan uz ātrajām palīdzībām visi krusti tika nomainīti pret sešstaru zvaigznēm,» norāda Ē. Stendzenieks.

Viņš neslēpj, ka Zatlera vārda iekļaušana partijas nosaukumā vedina domāt uz savas personības izcelšanu, un logotipā rosina V. Zatleru, lai «atmet kautrību un liek savu seju kā Če Gevara vai Ļeņins. Kas attiecas uz krāsām, es nezinu nevienu krāsu salikumu, uz kuru būtu vēl grūtāk skatīties. Kopumā tas logo šķiet uzmeistarots 20 minūtēs. Zinot Sarkanā Krusta praksi gan pasaulē, gan Latvijā, varētu gadīties, ka partija būs spiesta nomainīt logo, turklāt jau līdz vēlēšanām».

Savukārt Alberta uzņēmumu grupas vadītājs Alberts Jodis norāda, ka partiju logotipi ir dažādi, «pārdomāti, pie kuru izstrādes vairāku mēnešu garumā strādājis mākslinieks, vai arī uz ātru roku uzskricelēti zīmējumi, kas neko neizsaka». Viņam Zatlera Reformu partijas logotips atgādina 60. gadu lauku ambulances izkārtni – kaut kas it kā jau redzēts, konservatīvs, bez inovitātes. «Logotips rada apmulsumu gan krāsu salikuma, gan tajā redzamās Sarkanā Krusta emblēmas dēļ. Organizācijas Sarkanais Krusts emblēmu starptautiski jau no 1883. gada aizsargā Parīzes konvencija. Jebkuram profesionālam māksliniekam tas bija jāzina, tādēļ nebrīnītos, ja mēs piedzīvotu to, ka Zatleram šis logo būs jāmaina tīri tiesiska iemesla dēļ,» prognozē A. Jodis.

Kā diskutablu A. Jodis norāda arī Pilsoniskās savienības logotipu, kurā izmantotas trīs zvaigznes. «Tie zināmā mērā ir kā nekorekti centieni savā komunikācijā izmantot daļu no valsts ģerboņa, piesaistīt cilvēku uzmanību, kuriem ir dārgs Brīvības piemineklis. Šādi partija var rīkoties tikai tādēļ, ka likumdošanas trūkumu dēļ trīs zvaigžņu izmantošana attiecīgajā izvietojumā, kādu to redzam uz Latvijas ģerboņa vai Brīvības pieminekļa, netiek aizsargāta,» piebilst A. Jodis.

Tikmēr Latvijas Sarkanais Krusts (LSK) šonedēļ cer tikties ar Zatlera Reformu partijas pārstāvjiem, lai pārrunātu jautājumu par politiskā spēka logo, norāda LSK prezidents Valdis Nagobads. Viņš apgalvo, ka LSK tiesā negrasās vērsties un cer nesaprašanos atrisināt pārrunu ceļā, tomēr norādīja, ka organizācijas simbols – sarkans krusts – tiek īpaši aizsargāts starptautiskās konvencijās. Turklāt šāda simbola izmantošana kādas partijas simbolikā var cilvēkiem asociēties ar organizāciju, lai gan LSK ir politiski neitrāla.

V. Zatlers sarkano krustu ar bultu uz zila fona skaidro, ka tas simbolizē kustību, nesavtību un virzību uz reformām. «Šī bulta sarkanajā krustā ir virziens, pārrāvums. Pārrāvums mūsu domāšanā, kustība reformu virzienā. Pats krusts ir ar dažādu simboliku. Ja gribat parastu skaidrojumu – mani sauc par ārstu, ja gribat – ārstēt sabiedrību, ārstēt valsti,» LNT raidījumam 900 sekundes komentējis V. Zatlers.