Baltijās jūrā sākušās šogad lielākās militārās mācības

Šodien sākas lielākās šī gada starptautiskās mācības Baltijas jūrā Northern Coasts 2009. Tās turpināsies līdz 29. oktobrim. Mācības vada un koordinē Vācijas Jūras spēki.

13 valstu pārstāvji trenēsies Baltijas jūras rietumu daļā.40 kuģu, septiņi helikopteri un 5 patruļkuģi darbosies kopā, lai uzlabotu un pilnveidotu sadarbību krīzes operāciju laikā. Mācības norisināsies Dānijas, Vācijas un Zviedrijas piekrastes zonā un teritoriālajos ūdeņos, nra.lv informēja Jūras spēku štāba preses un informācijas virsniece Iveta Kraule.

Nacionālos bruņotos spēkus mācībās pārstāv Jūras spēku patruļkuģis "Linga". Mācību mērķis ir pārbaudīt jūras spēku, sauszemes spēku, gaisa spēku vienību , kā arī štāba līmeņa gatavību un savietojamību krīzes scenārija apstākļos .

Mācības sadalītas 3 fāzēs:

• 16-18 oktobris, ostas fāze, pirmsmācību konference

• 19-24 oktobris, seriālu fāze, kuģi dodas uz mācību vietu

• 25-29 oktobris, taktiskā fāze, visas vienības darbojas reālos apstākļos

Mācībās tiek izmantotas NATO/PfP (Partnerattiecības mieram) doktrīnas un procedūras.

Mācībās piedalās uz Lietuvas Jūras spēku štāba kuģa ”Jotvingis” izvietotais BALTRON ( Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras) štāba personāls, kurā darbojas 2 Latvijas Jūras spēku pārstāvji. BALTRON galvenais uzdevums ir vadīt un kontrolēt 8 kuģu grupu , kas darbojas mīnu meklēšanas un iznīcināšanas operācijās .

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.