Puķu draugi pulcējas Ventspilī

Sestdien Ventspils pilnīgi oficiāli pārtop ziedu galvaspilsētā, jo uz ikgadējo saietu pulcējas Latvijas puķu draugi.

No dažu entuziastu kopā sanākšanas pirms 34 gadiem saiets pārtapis neformālā visu Latviju aptverošā tautas kustībā bez vēlētiem priekšniekiem un birokrātijas. Tīrs entuziasms. Un, iespējams, tieši šogad pasākums pulcēs lielāko dalībnieku skaitu, jo Ventspilī domāts gan par puķu audzētājiem, gan visiem, kam patīk ziedi.

Uz Ventspili Reņķa dārzā satikties ar vaļasprieka biedriem, mainīties ar stādiem un pieredzi atbrauks arī Latvijas izcilākais selekcionārs Aldonis Vēriņš, kurš ir puķu draugu kustības patrons. Viņš ar ziedu audzēšanu nodarbojas jau 65 gadus, un šobrīd viņa sirdslieta ir peonijas. Piedāvājums saietu rīkot Ventspilī šķietami ir atkāpe no līdzšinējās puķu draugu tradīcijas staigāt vienīgi pa privātiem dārziem. Taču, kā atzīst A. Vēriņš, otras tik krāšņas puķu pilsētas Latvijā nav.

Arī pilsētas ainavu arhitekte Anita Neilande saka: «Mums visa pilsēta ir kā dārzs, un daudziem būs interesanti uzzināt, kā un no kā tiek veidotas dobes, piramīdas un puķu skulptūras.»

Puķu draugi varēs piedalīties arī divu puķu objektu atklāšanā. Pie mazbānīša pasažierus tagad izklaidē krāsaina zaķu ģimene. Savukārt pilsētas centrā ir tapusi Lielā puķu dobe – ļoti modīga.

Dienas neparastākais pasākums būs akcija Lidojošās Ventspils puķes – aploksnes ar katra svētku dalībnieka mīļāko augu sēklām un uzrakstu Iestādi mani tiks piestiprinātas pie hēlija baloniem un palaistas gaisā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais