Latvijas nūdistu pludmales nepiesaista tūristus

© skanpix

Lai gan pasaulē nūdistu pludmales kalpo tūristu piesaistei un spēj nopelnīt naudu no natūristu vēlmēm, Latvijā, par spīti tam, ka ir gana daudz gan legālu, gan neoficiālu nūdistu pludmaļu, ārvalstu tūristu piesaistei praktiski nekas netiek darīts. Taču, iespējams, ja tiktu ieguldīta nauda infrastruktūrā, ar laiku tas varētu būt peļņas avots.

Starptautiskas atpazīstamības nav

Žurnāls Forbes, apkopojot TOP 10 nūdistu pludmales pasaulē, izcēlis tikai trīs pludmales Eiropā. Tahiti pludmali Sentropēzā Francijā, Paradīzes pludmali Mikonā Grieķijā un Playa d’en Bossa Ivicas salā Spānijā. Taču paši Eiropas tūristi – nūdisti, it īpaši tie, kas nesteidz tērēt tūkstošus eiro dienā par atpūšanos īpašos SPA centros un speciālās kūrorta zonās, kā pievilcīgākās valstis nūdistiem min Horvātiju un Grieķiju – nūdistu pludmaļu atliku likām, cenas samērā zemas un, pat ja nav atsevišķi norādītas nūdistu pludmales, neviens šajās valstīs pat aci nepiemiegs, ja sievietes D vitamīnu no saules gūs, atklājot vismaz ķermeņa augšdaļu. Bet informācija par Latvijas nūdistu pludmalēm atrodama tikai dažos starptautiskajos tūrisma un natūristu portālos un blogos.

Latvijā tikai piecas

Latvijā, pēc Latvijas Natūristu asociācijas (LNA) apkopotās informācijas, ir piecas iecienītas nūdistu pludmales – Vecāķos, Jūrmalā (Lielupē), Inčupē, Liepājā un Ventspilī. Par šīm vietām ir informācija arī starptautiskajos nūdistu blogos, informatīvajās lapās, kā arī par iespējām nūdistiem minēts arī Tūrisma valsts aģentūras mājaslapā.

Vecāķos, Lielupē un Ventspilī pat ir īpašas norādes kurp doties, lai kailsauļotāji atrastu vajadzīgo vietu, bet citi, kuriem plikums sagādā neērtības sajūtu, nejauši neuzdurtos kailajiem ķermeņiem.

Senākā un arīdzan populārākā Latvijā nūdistu pludmale atrodas Vecāķos. Tā atklāta jau 1925. gadā. Pasen izveidojusies arī nūdistu pludmale Lielupē, kilometra attālumā no 36. līnijas uz Lielupes grīvas pusi, taču legāli tā atzīta tikai trešo sezonu.

«Zinu labi Latvijā divas nūdistu pludmales – Vecāķus un Lielupi. Ko varu teikt – pludmales ir briesmīgas, nav nedz normālu tualešu, nedz dušu. Nūdistu pludmale Lielupē drīzāk ir geju iepazīšanās vieta, nevis vienkārši natūristu pludmale,» teic itālietis Stefano, kaislīgs nūdists, kurš vairākas reizes apmeklējis arī Latviju. Tiesa gan, neba nūdisma dēļ Latvija bija kļuvusi par viņa galamērķi, bet gan studiju dēļ, taču, protams, meklējis iespēju arī šeit baudīt sauli bez apģērba. Viņaprāt, pilnīgi pietiktu, ja Latvija sakārtotu šīs pludmales, investētu infrastruktūrā un tad arī reklamētu nūdistu pludmales, šādi piesaistot kailsauļošanās piekritējus no ārvalstīm. «Protams, viss ir atkarīgs arī no saulaino dienu skaita,» norāda Stefano, piebilstot, ka šobrīd priekšroku dod Horvātijas nūdistu pludmalēm, kur ir gan dušas, gan arī nav jāslapstās no svešu cilvēku acīm, gan arī cenas pievilcīgas.

Magnēts tūristiem

To, ka nūdistu pludmale piesaista tūristus, nenoliedz arī Jūrmalas tūrisma informācijas centra vadītāja Gunta Ušpele. «Nūdistu pludmale ir papildu pakalpojums arī ārvalstu viesiem, kam patīk šāda veida atpūta pludmalē. Jā, ir cilvēki, kas ir vaicājuši, kur mums atrodas nūdistu pludmale,» norāda G. Ušpele. Uz jautājumu, vai nūdistu pludmales labiekārtošana un investīcijas infrastruktūrā varētu veicināt tūristu pieplūdumu Jūrmalai, G Ušpele norāda: «Pludmale ir viens no būtiskākajiem magnētiem tūristu un vienas dienas viesu piesaistē Jūrmalā, un pludmale noteikti tiks labiekārtota un veidota par arvien kvalitatīvāku atpūtas vietu pie jūras mūsu pilsētā.»

Diemžēl noskaidrot, cik tieši viesu ik dienas atpūšas Latvijas nūdistu pludmalēs un cik no tiem ir ārvalstnieku, nav iespējams. Pirmkārt, sazināties ar LNA nemaz nav iespējams: vienīgā kontaktforma – viņu mājas lapa – tikai izmet paziņojumu, ka ziņojums nav nogādāts, bet telefona numuri šai nevalstiskajai organizācijai nav norādīti. Otrkārt, Latvijas nūdisti ir noslēgta vide. «Tomēr visām nūdistu pludmalēm ir viena kopīga iezīme. To apmeklētāji sargā savu privāto dzīvi un necieš lūriķus un ekskursantus. Ja kādam nav pieņemami šeit valdošie spēles noteikumi, šajās pludmalēs nav ko darīt,» deklarēts jau pašā www.nudisms.lv mājaslapā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.