Likumi draudzīgi kontrabandistiem

Par spīti dažādām problēmām, šā gada sešos mēnešos robežsargi atklājuši tikpat daudz kontrabandas cigarešu, cik visa pērnā gada laikā. Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars uzskata, ka jāmaina vairāki likumi, kas šobrīd darbojas nevis valsts, bet kontrabandistu interesēs.

2011. gadā sešu mēnešu laikā robežsargi zaļajā zonā jau konfiscējuši aptuveni trīs miljonus cigarešu – tikpat, cik visa pērnā gada laikā. «Tendences ir nemainīgas – vidēji tiek pārnestas desmit līdz piecpadsmit kastes. Pirms divām naktīm gan bija rekords – tika pārnestas sešdesmit četras kastes, bet tas ir izņēmums,» saka N. Garbars. Ziemā, kad tiek izmantoti sniega motocikli un citi, tostarp pašdarināti, transporta līdzekļi, vidēji tiek pārnestas 30 līdz 40 kastes. «Uz darbiniekiem pieaug koruptīvais spiediens, galvenokārt viņi izpauž informāciju par maiņām un tehnisko novietojumu. Lielākā daļa no šiem darbiniekiem ir neģēļi, taču ir arī tādi, kuri izdarīto pārdzīvo. Tomēr jāatzīst ir viens – viņi visi apzinās, ko dara,» saka robežsardzes vadītājs. Šogad Pededzes robežpunktā aizturēti trīs darbinieki, Vientuļos viens, kā arī sākts process pret diviem muitas darbiniekiem.

Pēc N. Garbara domām, situāciju varētu risināt, mainot likumdošanu, jo par 10 vai 12 kastēm, ko cilvēki pārved pāri robežai, paredzēta administratīvā, nevis kriminālatbildība, un tas krietni ierobežo robežsargu iespējas. Turklāt šīs normas dēļ prēmiju sistēma robežsardzē joprojām ir formāla. «Darbiniekam, kurš ir kilometru ar suni dzinis pēdas un atklājis to pārkāpēju ar desmit divpadsmit cigarešu kastēm, augstākais, ko varu iedot, ir goda raksts un kāda brīvdiena, bet arī tas nevar vilkties bezgalīgi, citādi nebūs, kas strādā,» saka

N. Garbars.

Otrs ieteikums no robežsardzes ir mainīt apjomu, ar kuru Ministru kabineta noteikumos definēta kontrabanda. Šobrīd par kontrabandu uzskata preci, kuras vērtība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas, taču šādu daudzumu reti kurš ved.

Robežsardzes vadītājs arī neslēpj, ka katrā punktā trūkst 5 līdz 7 cilvēku, kas galvenokārt ir finanšu trūkuma dēļ. «Dabūt darbiniekus nav problēma, taču to varēs darīt tikai tad, ja nākamā gada budžets netiks samazināts,» saka N. Garbars.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais