Dekoderu vajadzēs katram televizoram

© www.nra.lv

Mājsaimniecībām, kurās nav kabeļtelevīzijas vai satelīttelevīzijas un TV skatīšanās notiek ar istabas vai āra antenu, līdz 2011. gada nogalei vajadzēs atvēlēt 39 latus ciparu formāta uztvērēja jeb dekodera iegādei. "Katram televizoram ir jāsaprot pārraidītais digitālais signāls, kas nozīmē, ka dekoders ir nepieciešams katram televizoram, jo tāda ir šī tehnoloģija," norāda Lattelecom Televīzijas biznesa daļas direktors Toms Ābele.

Pastāv divi formāti, kā TV signāls tiek pārraidīts, – analogais formāts un ciparu formāts. Digitālā TV ir jebkura televīzija, kuras signāls līdz TV nonāk ciparu formātā. Ceļi, kā tas notiek, ir dažādi – satelīts, kabeļi, pa gaisu ar radioviļņiem. Atšķirība starp analogo formātu un ciparu formātu, protams, ir kvalitāte, kā arī papildu iespējas, piemēram, analogā piedāvā tikai attēlu un monoskaņu, kamēr ciparu nodrošina stereoskaņu, valodas izvēles iespējas, pārraižu arhīvu, TV ieraksta un citas iespējas, komentē T. Ābele.

Latvijā virszemes TV apraidei šobrīd izmanto visprogresīvāko datu kompresijas tehnoloģiju MPEG-4, kas nozīmē ļoti plašas nākotnes iespējas klientiem nodrošināt lielu skaitu TV kanālu. Virszemes TV ieviešana ar jaunāko pieejamo tehnoloģiju garantē arī to, ka ar laiku iedzīvotājiem nenāksies atkārtoti maksāt par modernizāciju.

"Ja ārvalstīs iegādāts uztvērējs atbilst šīm tehnoloģiskajām prasībām, teorētiski problēmām nevajadzētu būt, taču var gadīties, ka citur Eiropā iegādātam uztvērējam var nebūt latviešu valodas, kas līdz ar to var radīt neērtības tālākajā lietošanā, piemēram, problēmas izmantot elektronisko TV programmu. Savukārt, piemēram, uztvērējs, kas domāts Skandināvijas tirgum, varētu neatšķirt krievu valodu," piebilst Lattelecom pārstāvis.

Lietuvā šāds dekoders maksā 50–60 latu, Igaunijā – 71 latu, savukārt Krievijā to var iegādāties aptuveni par 50 latiem.

Lattelecom sola, ka tikai par piecu nacionālās apraides kanālu skatīšanos papildus nebūs jāizdod neviens santīms. Tiem, kuri vēlēsies skatīties vairāk nekā piecus kanālus, papildus nāksies šķirties no vienreizēja sešus latus liela maksājuma par viedkarti un, protams, ikmēneša abonēšanas maksas.