Bērnudārza pētījums: 36 procenti vecāku veic uzkrājumus savu bērnu nākotnei

Patlaban 35,9 % vecāku veic uzkrājumus savu bērnu nākotnei, no kuriem 55,6 % finanšu līdzekļus uzkrāj bankā, bet 17,8 % – iegādājoties nekustamos īpašumus, liecina privāto bērnudārzu tīkla SIA „BeBe.lv” rīkotās interneta aptaujas Rīgas reģionā dati.

Lai pievērstu sabiedrības, īpaši ģimeņu ar bērniem, uzmanību uzkrājumu veidošanas jautājumam laikā, kad vietējo un starptautisko ekonomisko procesu rezultātā neviens nevar būt drošs par savas ģimenes ienākumu stabilitāti, privāto bērnudārzu tīkls SIA „BeBe.lv” interneta sociālajos tīklos rīkoja ģimeņu aptauju ar mērķi noskaidrot, cik lielā mērā ģimenes rūpējas par savu uzkrājumu veidošanu. Aptaujā piedalījās vairāki simti Rīgas un Rīgas reģiona ģimenes, kuru apgādībā ir vismaz viens bērns.

Aptaujas dati atklāj, ka uzkrājumus savu bērnu nākotnei veido apmēram 1/3 aptaujāto vecāku – 35,9 %, savukārt pārējie respondenti (64,1 %) uzkrājumus neveido, kā galveno skaidrojumu tam minot iemeslu, ka to darīt nav jēgas, jo nākotnē viss var mainīties, ko akcentēja 30,8 % aptaujāto, savukārt, 23,1 % vecāku uzkrājumus neveido, jo nav pieejami brīvi finanšu līdzekļi.

Kā galvenais uzkrājumu veidošanas veids pētījumā tika minēts naudas noguldījums bankā uz procentiem, ko dara 55,6 % uzkrājumu veicēju, ik mēnesi „nākotnes fondu” papildinot ar vidēji 50 latiem. Interesanti, ka 17,8 % vecāku – noguldītāju – kā labāko uzkrājumu veidu atzīst nekustamo īpašumu iegādi.

Pētījums parāda, ka visvairāk uzkrājumu veidošana ir nepieciešama bērnu augstākās izglītības nodrošināšanai, uz ko norāda 51,3 % respondentu, veselības aprūpei savu „balsi” atdeva 17,9 % aptaujāto, taču bērnudārza un skolas izdevumus, kā būtisku iemeslu ģimenes uzkrājuma veidošanai, atzīmēja 7,7 % vecāku.

Tāpat, teju 2/3 jebšu 61,5 % vecāku uzskata, ka tieši uzkrājumu veidošana varētu vieglāk pārvarēt ekonomisko krīzi, un ģimenes uzkrājumu fondā šādam nolūkam vajadzētu novirzīt katru mēnesi ap 13 % no kopējiem ģimenes ienākumiem.

„Ņemot vērā to, ka pētījumā 69,20 % aptaujāto nodokļu maksāšanu nepieskaita zināmai uzkrājumu veidošanai nebaltām dienām, mani nepārsteidz fakts, ka krīzes rezultātā teju 1/3 vecāku ir uzsākuši uzkrājumus savas ģimenes un bērnu nākotnei veidot paši. Tā, manuprāt, ir būtiska izmaiņa cilvēku domāšanā, uzņemoties atbildību par savu nākotni vairāk pašiem, nekā to atstājot valsts ziņā, kas Latvijas politisko un ekonomisko procesu virpulī būtu tik pat kā neprāts”, secina Juris Stikāns, SIA „BeBe.lv” direktors.

Svarīgākais