Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Jaunais vilnis ienāk arī Rīgā

Desmitais Jaunais vilnis pierāda, ka tam ar Jūrmalu ir par maz, tāpēc no 26. jūlija līdz 1. augustam tā dalībnieki un viesi koncertēs arī Rīgā Centrālās stacijas laukumā.

Tur sestdien pasākuma rīkotājs Aleksandrs Rumjancevs un šā gada Latvijas pārstāve LieneCandy atklāja brīvdabas izstāžu galeriju, kura līdzīgi kā koncerti būs pieejama par brīvu. Zīmīgi, ka šogad vēlmi nokļūt Dzintaru koncertzālē bija izrādījuši 17 000 interesentu, taču šī iespēja būs tikai 16 dažādiem sastāviem no 14 valstīm

Balkānu mūziķis Gorans Bregovičs, krievu baritons Dmitrijs Hvorostovskis, Dienvidkorejas soprāns Sumi Jo, trīs prestižo Grammy balvu ieguvējs Seal, kura albumu pārdošanas skaits pasaulē pārsniedz 15 miljonus, ir daļa no pasaules mēroga zvaigznēm, kuras nākamās nedēļas laikā būs Jūrmalā. Mākslinieki uzstāsies desmitajā Jaunajā vilnī kā viesi, taču kopš aizvadītās nedēļas nogales pamatīgu gatavošanos vērienīgajam konkursam sākuši 16 pārstāvji no 14 valstīm.

Jūlija pēdējā nedēļā Dzintaru koncertzālē un arī komerctelevīziju tiešraidēs būs redzami divu komponistu radošie vakari. 30. jūlijs atvēlēts maestro Raimondam Paulam, kurš gada sākumā atzīmēja 75. jubileju, savukārt dienu pirms tam koncerts būs veltīts daudzu kinofilmu, tostarp Operācija I jeb Šurika piedzīvojumi, Kaukāza gūstekne, Briljanta roka, 12 krēsli, Ivans Vasiļjevičs maina profesiju un Sieviete, kura dzied (ar Allu Pugačovu galvenajā lomā), mūzikas autoram Aleksandram Zacepinam. Viņam šogad palika 85.

Nedēļu pirms jubilejas konkursa tirdzniecībā gandrīz vairs nav pieejamas biļetes, vien atlikušas dažas lētākās. Publiskā tirdzniecībā 40 līdz 170 latu biļetes jau izpārdotas. Tāpat kā ir izpārdota ekskluzīvā iespēja iegādāties vairākus tūkstošus latus vērtās vietas pie galdiņiem restorānā, no kura paveras lielisks skats uz Dzintaru koncertzāli.

Par iespēju pārstāvēt savu valsti Jaunajā vilnī šogad cīnījās 17 000 pretendentu, taču tikai 16 (ieskaitot duetus un grupas) izdevās to īstenot. Latvijā jau ir ieradušies un uzsākuši gatavošanos konkursam pārstāvji no Armēnijas, Baltkrievijas, Brazīlijas, Kirgīzijas, Kazahstānas, Lietuvas, Polijas, Krievijas, ASV, Togo, Uzbekistānas, Ukrainas un Somijas.

Zīmīgi, ka šis ir pirmais gads, kad Jaunā viļņa konkursanti uzstāsies arī Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā. Uz šīs skatuves nākamās nedēļas laikā būs iespēja dzirdēt 2008. gada laureātu Djadju Vaņu no Baltkrievijas, 2002. gada skatītāju simpātijas balvas ieguvēju Ediju Batleru no Izraēlas, 2010. gada laureāti Gabriellu no Brazīlijas un citus. Turklāt apmeklētājiem par iespēju vērot koncertus nebūs jāmaksā ne santīma. Vienīgā neērtība – tie sāksies jau pulksten divos dienā.

Šonedēļ notiks vairāki pasākumi, ar kuriem paredzēts radīt attiecīgu jubilejas Jaunā viļņa noskaņojumu. Trešdien Dzintaros Pegasa pilī dalībnieki kopā ar savu valstu vēstniekiem piedalīsies bareljefa veidošanā. Turpat notiks arī īpašas pastmarkas prezentācija. Savukārt nākamajā nedēļā tirdzniecības centrā Spice būs iespēja iepazīties ar diviem jauniem smaržu aromātiem, kas radīti īpaši par godu jubilejas konkursam – OPUS sievietēm un vīriešiem.

No zināmākajiem krievu estrādes pārstāvjiem pagaidām dalību apstiprinājuši Igors Krutojs, Filips Kirkorovs, Kristina Orbakaite, Alsu, Josifs Kobzons, Sergejs Lazarevs. Neatkarīgā jau rakstīja, ka atšķirībā no pagājušā gada, kad Jaunais vilnis bija spiests iztikt bez mūzas A. Pugačovas līdzdalības, šogad viņa Jūrmalā ieradās jau pāris nedēļas iepriekš un vadīs arī A. Zacepina radošo vakaru.