Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Par runājošajiem akmeņiem joprojām maksā tūkstošus

Pirms sešiem gadiem pa lepnākajām Francijas pilsētām – Parīzi, Lionu, Bordo un Strasbūru – izvizinātie deviņi Latvijas laukakmeņi ik gadu uzglabāšanā apēd gandrīz 2500 latu. Valsts šo gadu laikā jau ir samaksājusi 11 770 latu, taču tikai tagad tā ir sākusi domāt, ka šos retos dārgumus varētu nodot Rīgai.

«Kultūras ministrijas (KM) speciālisti ir pārrunājuši iespējas attiecībā uz objektu turpmāko uzglabāšanu, eksponēšanu un izmantošanu ar Cēsu pašvaldību, pilnsabiedrību Spīķeri un tūrisma nozares pārstāvjiem, arī Live Rīga. Šobrīd Rīgas pašvaldība ERAF aktivitātes Rīgas pilsētas attīstība projekta Maskavas, Krasta un Turgeņeva ielu kvartāla degradētās teritorijas revitalizācija ietvaros ir izstrādājusi Spīķeru teritorijas labiekārtošanas plānu, vērtējot ekspozīcijas Runājošie akmeņi uzstādīšanu minētajā teritorijā un tās pārņemšanu Rīgas domes īpašumā,» stāsta KM preses sekretāre Dace Vizule.

To Neatkarīgajai apstiprina arī Rīgas domē. «Tehniskā projekta izstrādi plānots pabeigt septembrī. Tad būs arī skaidrs par runājošo akmeņu pārņemšanas iespējām, termiņiem un nosacījumiem,» precizē Pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Marija Ābeltiņa.

Deviņu runājošo akmeņu, informatīvā kioska, skaņas un video iekārtu vērtība ir 109 332 lati. Tos 2006. gada nogalē no v/a Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra nodeva KM. Tā šos priekšmetus nodeva glabāšanai SIA Schenker. Objekti tiek apsargāti un glabāti noliktavā, jo KM institūciju rīcībā nav piemērotu telpu, kurās būtu iespējams uzglabāt ekspozīciju un tās neatņemamo sastāvdaļu – skaņu un video tehniku, nodrošinot nepieciešamo apsardzi un klimatiskos apstākļus, kādos jāuzglabā aparatūra.

«Taču, lai gan objekts nav apskatāms pastāvīgā ekspozīcijā, tas joprojām ir potenciāli izmantojams. Kā liecināja apmeklētāju aktivitāte Runājošo akmeņu ekspozīcijas laukumā pie Pēterbaznīcas 2008. gadā, Dziesmu svētku laikā, ekspozīcija ir ļoti saistoša gan Latvijas iedzīvotājiem, gan tūristiem. Tādējādi ekspozīcija var tikt plaši izmantota sabiedriskos pasākumos,» norāda KM pārstāve.

Maksa par runājošo akmeņu, kā arī skaņu un video tehnikas apsardzi un glabāšanu sākotnēji tika noteikta 708 lati ar PVN ceturksnī, bet KM panāca vienošanos ar objektu glabātāju par maksas samazinājumu un kopš 2010. gada par ekspozīcijas apsardzi un uzglabāšanu maksāja 605 latus ar PVN ceturksnī, bet kopš šā gada 1. janvāra pēc PVN likmes maiņas – 610 latu ar PVN ceturksnī. Runājošo akmeņu projekts Francijā kopumā izmaksāja 485 000 latu.