Pensiju indeksācijai šogad nepieciešami trīs miljoni latu

Indeksējot pensijas šāgada trīs mēnešos, no valsts budžeta papildus nepieciešami 3 miljoni latu, informē labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS). Šie aprēķini ir veikti par pensijām, kuras nepārsniedz 135 latus bez piemaksas, jo indeksējot tiek ņemts vērā tieši pensijas apmērs bez piemaksas, kas vidēji ir 20 - 30 lati.

Šāgada trīs mēnešos, indeksējot pensijas (bez piemaksas) un atlīdzības, kas nepārsniedz 135 latus, no valsts sociālās apdrošināšanas un valsts budžeta kopumā ir nepieciešami 3 miljoni latu, aprēķinājusi Labklājības ministrija.

„Budžeta konsolidācija, Māstrihtas kritēriju izpilde vai aprēķinu veikšana par to, cik reizes ir pieaugusi pensija kopš 2008.gada, nevar būt arguments, lai vistrūcīgāko sabiedrības daļu šodien pakļautu vēl lielākam nabadzības riskam. Šiem pensionāriem ir jāsaglabā vismaz esošais līdzekļu minimums, lai spētu norēķināties par pakalpojumiem un precēm, kas kļuvušas dārgākas nodokļu pieauguma rezultātā,” uzsver ministre.

Vienlaikus viņa norāda, ka „mazo pensiju indeksācija nevar notikt uz to pensionāru rēķina, kuri darba tirgū ir atradušies daudz ilgāku laiku, godprātīgi veikuši sociālās iemaksas, tādējādi nodrošinot sev nosacīti lielākas pensijas”.

2012. gadā pensiju (bez piemaksām) un atlīdzību indeksācijai, kas nepārsniedz 135 latus kopumā nepieciešami 13,6 miljoni latu.

Pensiju indeksācija attiektos uz gandrīz 230 tūkstošiem jeb 39,4% pensionāru, kuriem pensijas nepārsniedz 135 latus bez piemaksām.

Pensijas vidējais apmērs šai pensionāru grupai ir 97,94 lati. Pēc 2011. gada indeksācijas pensijas šiem cilvēkiem palielinātos vidēji par 4,28 latiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.