Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Autovadītāja apliecību varēs iegūt arī braukšanai tikai ar automātisko ātrumkārbu

Sākot ar septembri jaunajiem autovadītājiem būs iespēja kārtot automašīnas vadīšanas eksāmenu ar Volkswagen Golf, kas aprīkota ar automātisko ātrumkārbu, nra.lv informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāve Alise Kleinberga.

Tiem, kas izvēlēsies kārtot braukšanas eksāmenu ar automašīnu, kas aprīkota ar automātisko ātrumkārbu, vadītāja apliecībā tiks ierakstīts starptautisks kods 78, bet tiem, kas vēlēsies vadīt automašīnu ar mehānisko ātrumkārbu, būs vēlreiz jākārto vadīšanas eksāmens ar atbilstoši aprīkotu automašīnu.

A. Kleinberga paskaidroja, ka pirms braukšanas eksāmena tāpat ir jānokārto teorētiskais eksāmens, neņemot vērā ar kādu automašīnu pēc tam tiks kārtota braukšana. Arī maksa par braukšanas eksāmena kārtošanu neatšķirsies – šobrīd tā ir 21 lats un 23 santīmi tuvākajā laikā to nav plānots paaugstināt.

No septembra būs pieejama viena šāda tipa automašīna CSDD Rīgas nodaļā. A. Kleinberga saka, ka "jāskatās, kāds būs pieprasījums un ar laiku varbūt šādas automašīnas būs arī citu pilsētu CSDD". Viņa arī norādīja, ka Eiropā šāda prakse jau ir sen un, reaģējot uz pieprasījumu, arī Latvijā nolemts ieviest šādu sistēmu.

Šobrīd vēl nav zināms, kāds sods tiks piemērots autovadītājam, kurš sēdies pie stūres mehāniskās ātrumkārbas automobilim.

Volkswagen centrs Rīga uzvarēja VAS Ceļu satiksmes drošības direkcijas organizētajā iepirkumā par braukšanas eksāmenu kārtošanas automašīnu piegādi, tāpēc turpmākos trīs gadus braukšanas eksāmens Latvijā tiks kārtots ar Volkswagen Golf. Tās pakāpeniski nomainīs eksāmena kārtošanai trīs gadus kalpojušās BMW 118d automašīnas. Kopumā Volkswagen centrs Rīga piegādās 48 automašīnas.