Ģimenes pabalstu maksās no bezdarbnieku naudas

Ģimenes valsts pabalstu šāgada otrajā pusē izmaksās līdzšinējā apmērā visām ģimenēm, kas to ir saņēmušas līdz šim. Šim mērķim nepieciešami 11,16 miljoni lati un to paredzēts segt no bezdarbniekiem paredzētajiem līdzekļiem sociālajā budžetā.

Ģimenes valsts pabalsta izmaksai nepieciešamos līdzekļus kompensēs no nodarbinātības speciālā budžeta ietaupījumiem. Labklājības ministrija norāda, ka tas iespējams, jo samazinājies gan reģistrēto bezdarbnieku skaits, gan to cilvēku skaits, kuri ir tiesīgi saņemt bezdarbnieka pabalstu, gan arī paša pabalsta apmērs.

„Ģimenes valsts pabalsts tika ieviests 1992. gadā, kad iekšzemes kopprodukts piedzīvoja kritumu par 44% salīdzinājumā ar 1991. gadu un valstī ekonomiskā situācija bija daudzreiz sliktāka nekā šobrīd. Mums ir jādomā ne tikai par rītdienu, bet arī par to, kā ģimenēm ar zemiem ienākumiem izdzīvot šodien. Uzskatu, ka pabalsts ir jāsaglabā līdz tam laikam, kad valsts spēs nodrošināt kompleksu pieeju atbalsta sniegšanā ģimenēm arī pēc tam, kad bērns būs sasniedzis 2 gadu vecumu,” uzskata labklājības ministre Ilona Jurševska.

Labklājības ministrija uzsver, ka šāds lēmums nekādā gadījumā neietekmēs bezdarbnieku pabalstu saņēmējus. Bezdarbnieku pabalsti tiks izmaksāti tāpat kā līdz šim.

Šodien valdība izskatīja šo jautājumu un akceptēja Labklājības ministrijas priekšlikumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu. Par projektu vēl lems Saeima.

Labklājības ministrijai līdz 2011. gada 22. augustam ir uzdots izstrādāt un iesniegt valdībā Koncepcijas projektu par ģimenes valsts pabalsta turpmāko izmaksu no 2012. gada 1. janvāra.

pabalsta apmērs ir astoņi par bērnu līdz 15 gadu vecumam. Ja bērns turpina mācīties, pabalstu maksā līdz 18 gadu vecumam.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais