Lietuvas fani U19 basketbola izlases uzvaru svin bez vardarbības

Lietuvas sporta fani pēdējo trīs gadu laikā Latvijā izdemolējuši stadionu un sarīkojuši masveida kautiņu, taču pēc U19 basketbola izlases uzvaras pasaules čempionāta finālā vardarbīgi incidenti nav notikuši. Fani Rīgas ielas pieskandināja, skaļi dziedot un taurējot, taču policijai lielas rūpes tūkstošgalvainais fanu pūlis nesagādāja.

Noraudzīties klātienē, kā par pasaules čempioniem basketbolā kļūst Lietuvas sportisti, no kaimiņzemes ieradās vairāk nekā 7000 līdzjutēju. Pēc vēsturiskās uzvaras gan galvaspilsētā, gan ārpus tās riņķoja skaļi taurējošas automašīnas ar Lietuvas karogiem, trokšņošana notika arī Vecrīgā. Pēc Neatkarīgās novērojumiem, vairāki līdzjutēji bija neizpratnē, kāpēc Pašvaldības policija viņiem aizrāda, ka vicināt miniatūro fanu karogu nedrīkst. «Ja es novilkšu biksītes un vicināšu pa gaisu, arī tas būs aizliegts?» provocējoši policistiem jautāja kāda vietējā fane. Tomēr kārtībsargi situāciju risināja mierīgā ceļā un ļāva apskurbušajiem līdzjutējiem izbaudīt uzvaru.

Gatavojas Polijas faniem

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka kārtībsargu rīcībā nav bijusi informācija par plānotiem grautiņiem, tāpēc īpašs stāvoklis policijā nav izsludināts. Savukārt Rīgas Pašvaldības policija notikumam pievērsusi pastiprinātu uzmanību, taču, līdzīgi kā kolēģiem no VP, starpgadījumi nav notikuši. «Mēs vairāk gatavojamies rītdienas futbola mačam,» saka Rīgas Pašvaldības policijas preses pārstāvis Jānis Znotiņš.

Rīt Rīgā ieradīsies Polijas čempioni futbolā Krakovas Wisla, un, kā zināms, Polijas futbola fanu vidū huligānisms ir ļoti izplatīts. Par nekārtību celšanu sodīti vairāk nekā 1850 cilvēku, un pirms pāris mēnešiem Polijas līdzjutēji uzrīkoja pamatīgu grautiņu ar Kauņas policistiem.

Iededzina dūmu sveces

Lietuviešu fanu masveida nekārtības Latvija nav piedzīvojusi, taču sporta hronikās piefiksēti vairāki starpgadījumi. Piemēram, pirms trim gadiem Lietuvas futbola fani izdemolēja Jūrmalas stadionu, izlaužot 85 krēslus. Savukārt Arēnā Rīga (AR) pirms dažiem gadiem Baltijas Basketbola līgas finālā, kad tikās Lietuvos rytas un Kauņas Žalgiris, spēles laikā komandu līdzjutēji sarīkoja pamatīgu kautiņu. Par laimi, ne tik lielu, lai nāktos pārtraukt spēli, atceras arēnas direktors Edgars Buncis.

«Mūsu basketbola fani varētu daudz ko pamācīties no lietuviešiem – tās bija pozitīvas emocijas, visi palika uz apbalvošanu, un arī pēc spēles pusotru stundu ārā visi dziedāja. Lietuvas fani, šķiet, zina, kas Latvijā ir un kas nav atļauts, un tās divas vai trīs dūmu sveces, kas tika iedegtas spēles laikā, paši fani arī apdzēsa, un apsardzei nebija jāiesaistās,» saka E. Buncis.

Izsvilpj Serbijas izlasi

Tie nedaudzie latvieši, kuri spēli skatījās klātienē, uzskata, ka Lietuvas fani uzvedušies ļoti kārtīgi. «Uz to masas daudzumu, kas bija arēnā, fani uzvedās ļoti korekti. Ir bijuši gadījumi, ka viņi izsvilpj pretinieku himnu, arī finālā kādi 200 cilvēki to darīja, un varbūt šķita, ka svilpj visa arēna, bet tie bija tikai atsevišķi sektori,» saka čempionāta video apkopotājs Rihards Olmanis. Viņš tualetēs gan novērojis dažus nolauztus ziepju trauciņus, taču bailes no tūkstošgalvainā pūļa nav izjutis.

Fināla starplaikā ar dziesmu uzstājās pašmāju repa izpildītājs būš (Intars Albužis), kuru lietuviešu vienaldzīgā attieksme nepārsteidza. «Lietuvas fani uzstāšanās laikā, tiklīdz ieraudzīja kādu serbu vai lietuviešu izlases spēlētāju, sāka svilpt, un tas traucēja. Bet tas jau saprotams, ka basīša spēlē māksla ir pēdējā plānā,» saka mākslinieks.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais