Ārsti pasīvi ziņo par zāļu un vakcīnu blaknēm

Pērn Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi 295 zāļu izraisītu iespējamu blakņu ziņojumus, kas ir par 46% vairāk nekā 2009. gadā, tomēr, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvija joprojām ieņem vienu no pēdējām vietām ārstu ziņošanas aktivitātes ziņā, norāda ZVA.

ZVA atgādina, ka ikviena ārsta pienākums ir ziņot par konstatētām zāļu, to vidū arī vakcīnu, iespējami izraisītām blaknēm. Nav pieļaujams, ka ārsti publiskā vidē norāda uz zāļu vai vakcīnu blaknēm, bet par to oficiāli nav informējuši ZVA, tai pat laikā publiski aicinot ierēdņus izvērtēt komplikāciju cēloņus, uzsver ZVA speciāliste Sanita Skaidrā.

Tā kā zāles nekad līdz pilnībai nevar tikt izpētītas, un to izpēte turpinās, kamēr vien tās zāles ir tirgū, jāziņo par to novērotām blaknēm.

Noteikumos par zāļu lietošanas izraisīto blakusparādību uzraudzības kārtību ir noteikti ikvienas ārstniecības personas un farmācijas speciālista ziņošanas pienākumi par novērotām blaknēm. Šādi ziņojumi ļauj ZVA pilnvērtīgi uzraudzīt tirgū esošo zāļu drošumu un nepieciešamību gadījumos – atbilstoši rīkoties un veikt riska mazināšanas pasākumus, mazinot iespējamos riskus, un novēršot draudus cilvēku veselībai un pat dzīvībai.

Lai varētu nodrošināt uzraudzības sistēmas efektīvu funkcionēšanu, ārstiem un farmaceitiem ZVA jāziņo par blaknēm, kas bijušas pacienta nāves cēlonis vai apdraudējušas pacienta dzīvību vai kuru dēļ bijusi nepieciešama pacienta hospitalizācija. No ētiskā viedokļa ziņošana uztverama kā koleģiāla rīcība, lai informētu citus par nevēlamu notikumu, kas saistīts ar kādu zāļu lietošanu.

Apkopotā informācija liecina, ka 2010. gadā ZVA saņēmusi 295 zāļu izraisītu iespējamu blakņu ziņojumus, kas ir par 46% vairāk nekā 2009. gadā, tomēr, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvija joprojām ieņem vienu no pēdējām vietām ārstu ziņošanas aktivitātes ziņā.

ZVA pateicas tiem ārstiem, farmaceitiem un citiem veselības aprūpes speciālistiem, kas, rūpēdamies par zāļu drošumu, kā arī pacienu un sabiedrības veselību un drošību kopumā, atbildīgi pildījuši savu profesionālo pienākumu un paziņojuši ZVA par novērotām iespējamām zāļu blaknēm.

Līdz ar jaunās farmakovigilances likumdošanas stāšanos spēkā, sākot no nākamā gada jūlija arī iedzīvotājiem, proti, pacientiem būs iespēja ziņot par zāļu iespējami izraisītām blaknēm ZVA, kas atbildīgām iestādēm ļaus zāles uzraudzīt vēl stigrāk. Pacienti varēs norādīt ārsta koordinātes, lai ZVA varētu iegūt iespējami pilnīgu un precīzu informāciju par laboratoriskām pārbaudēm un citiem izmeklējumiem, jo šādi dati nepieciešami ziņojuma pilnvērtīgai analizēšanai un cēloniskā sakara zāles - blakne ticamības pakāpes noteikšanai.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.