Šogad internets bijis pieejams 58% mājsaimniecību

Šajā gadā internets bijis pieejams 58% mājsaimniecību, kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk nekā pagājušajā gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktā apsekojuma dati.

Savukārt 69% iedzīvotāju vismaz reizi ir lietojuši internetu.

Visvairāk mājsaimniecību jeb 65% ar interneta pieslēgumu atrodas Pierīgā, 64% - Rīgā , bet vismazāk 44% Latgalē un 48% Vidzemē.

Lai piekļūtu internetam, 45% mājsaimniecību tika izmantots galda dators. Savukārt palielinājies mājsaimniecību skaits, kurās interneta piekļuvei tiek izmantots portatīvais dators, sasniedzot 20%, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā 2008.gadā. Arī mobilo tālruni interneta piekļuvei izmantoja 20% no visām mājsaimniecībām.

Mājsaimniecībās, kurās pieejams internets, platjoslas pieslēgumu lietoja 87%, kas ir par 11 procentpunktiem vairāk nekā pagājušajā gadā, bet, salīdzinot ar 2007.gadu, kāpums ir divtik liels - 23 procentpunkti.

Apsekojuma rezultāti liecina, ka datora un interneta lietošanas biežums ir apgriezti proporcionāls personu vecumam.

Šā gada pirmajā ceturksnī 96% regulāru interneta lietotāju bija vecuma grupā no 16 līdz 24 gadus veci, 85% bija 25 līdz 34 gadus veci, bet vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem internetu lietoja tikai 20%.

87% no visiem interneta lietotājiem to izmantoja mājās, 34% - darba vietā, bet 19% - izglītības iestādēs, taču vecuma grupā no 16 līdz 24 gadiem šis rādītājs bija ievērojami augstāks, proti, 61%.

Gandrīz visi interneta lietotāji jeb 97% to izmantoja informācijas meklēšanai un tiešsaistes pakalpojumiem, 90% - e-pasta sūtīšanai, čatošanai un tamlīdzīgām sazināšanās darbībām internetā, 66% - lietoja internetbankas pakalpojumus, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā šajā pašā periodā pagājušajā gadā.

Savukārt 36%, kas ir par 10 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējā gadā, interneta lietotāju to izmantoja sadarbībai ar valsts un sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem - informācijas meklēšana iestāžu mājaslapās, nepieciešamo veidlapu lejupielādei, aizpildītu veidlapu iesniegšanai.

Šogad paplašināti tika arī pētīti e-komercijas rādītāji, piemēram, iemesli, kas pamudinātu veikt pirkumus internetā, norēķinu veidi un problēmas, iepērkoties internetā. Katrs ceturtais iedzīvotājs jeb jeb 38% no interneta lietotājiem, vismaz reizi internetā bija iepirkušies un pasūtījuši preces vai pakalpojumus savām vajadzībām.

Pētījuma gaitā tika noskaidrotas arī respondentu zināšanas par patērētāju pamattiesībām, iepērkoties internetā. Rezultāti liecina, ka 20% no interneta lietotājiem nav informēti ne par vienu no patērētāju pamattiesībām saistībā ar preču iegādi tiešsaistē.

Svarīgākais