LM: Samazinot neapliekamo minimumu, ģimenes ar diviem bērniem ienākumi varētu samazināties par 6,1%

Samazinot neapliekamo minimumu no 35 uz 25 latiem par personu un apgādājamo, ģimenē ar vidējiem ienākumiem, kurā, piemēram, ir divi bērni, neto ienākumi uz vienu pelnītāju samazināsies par aptuveni 6,1%, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Kā skaidroja ministrijā, skaitliskā izteiksmē ienākumi samazināsies par aptuveni 19,8 latiem mēnesī vai par 337,4 latiem gadā.

Jebkurā gadījumā ienākumu samazinājums skars ikvienu mājsaimniecību un ikvienu personu, izņemot pensionārus, jo neapliekamais minimums pensijām tiek saglabāts 165 latu apmērā.

LM uzskata, ka jebkurš ienākumu samazinājums mājsaimniecībām šajā situācijā ir ļoti rūpīgi izsverams un izvērtējams, jo tas pasliktinās ģimeņu materiālo situāciju, taču, apzinoties situācijas smagumu, acīmredzot tas ir viens no reāliem variantiem, kā palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus.

Turklāt LM ir pārliecināta, ka šajā situācijā, kad tiek plānots vēl vairāk samazināt ģimeņu ienākumus, samazināt ģimenes valsts pabalstu ir nepieļaujami. Joprojām ir jāturpina meklēt citi risinājumi, lai šajā gadījumā ģimenes valsts pabalsts saglabātos līdzšinējā apmērā, uzsver ministrijā.

Jau ziņots, ka, lai nodrošinātu nepieciešamo budžeta deficīta samazinājumu, valdība iecerējusi vēl būtiskus izdevumu samazinājumus un papildus nodokļu palielinājumus.

Par to ziņoja finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Repše norādīja, ka Latvijai saistības pret starptautiskajiem aizdevējiem jāpilda un jāveic nepieciešamie pasākumi, pretējā gadījumā sekas ir grūti prognozējamas - tiktu samazināts valsts kredītreitings, būtu priekšlaicīgi jāatmaksā aizņēmumi, līdz nākamajam gadam iztukšotos valsts kase un būtu jādzīvo tikai no pašu ieņēmumiem.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, ar nekustamā īpašuma nodokļa bāzes palielināšanu valdība plāno papildus iegūt 25 miljonus latu.

Papildus iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojuma par apgādībā esošu personu samazinājumam līdz 35 latiem mēnesī to plānots samazināt vēl par desmit latiem. Tāpat plānots samazināt nodokļa maksātāja neapliekamo minimumu no 35 latiem līdz 25 latiem mēnesī. Šis solis ļaus iegūt 17 miljonus latu. Plānots ieviest jaunu nodokli dāvinājumiem no 1000 latiem, kur plāno iegūt 3 miljonus latu.

Paredzēts pilnībā atteikties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaidēm par darba devēja dāvanām, tādējādi budžetā iegūstot papildus 4,3 miljonus latu. Savukārt saistībā ar darba devēja dāvanu papildu apmēra iekļaušanu darbinieka apliekamajā ienākumā plānots rast papildus 7 miljonu latu ieņēmumus.

Ar nodokli paredzēts aplikt inženiertehniskās būves, bet ar paaugstinātu 3% likmi - neapstrādātu zemi.

Tāpat tiek izskatīti vairāki varianti valsts sociālo pabalstu samazinājumam - samazināt ģimenes valsts pabalstu no astoņiem līdz sešiem latiem, finansējumu pabalsta izmaksai novirzīt pašvaldībai sociālās palīdzības trūcīgām ģimenēm ar bērniem nodrošināšanai vai arī samazināt bērna vecumu, līdz kuram tiek maksāts pabalsts. Pirmais variants budžetā nestu 9,7 miljonus latu, bet pārējo variantu ietekme uz izdevumu samazinājumu vēl tiek vērtēta.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.