Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Zatlers atvadās no prezidentūras ar rezidences izrādīšanu

© f64

Valda Zatlera prezidentūra ieies kā pirmā atjaunotās Latvijas vēsturē ar to, ka netika rīkota vērienīga atvadu balle. Tā vietā amatā atkārtoti nepārvēlētais prezidents nolēma Rīgas pilī rīkot nelielu pieņemšanu ārvalstu vēstniekiem un pēdējā savu pilnvaru termiņa dienā žurnālistiem izrādīt Jūrmalas rezidences telpas.

«Zināmā mērā tā ir punkta pielikšana manam prezidenta darbam,» ceturtdien teica Jūrmalas rezidences gida lomā iejuties V. Zatlers. Uz jautājumu, kur viņš turpmāk dzīvos, atbilde bija īsa: «Viss būs atrisināts.»

Nepilnu četru gadu laikā divi no trim virszemē esošajiem rezidences stāviem ir kļuvuši par valsts noslēpumu. 2008. gada augustā, kad beidzās vērienīgi remontdarbi, ēka gan tika plaši izrādīta. Par valsts noslēpumu kļuvušas telpas, kur šaurā lokā valsts pirmā persona tiekas ar nelielu skaitu viesu otrajā stāvā, un prezidenta darba kabinets trešajā stāvā. 2008. gadā Neatkarīgajai bija iespēja ekskluzīvā kārtā redzēt, kā izskatās tagad valsts noslēpumu saturošās telpas, kuras faktiski ir askētiskas.

Izskanējis apgalvojums, ka prezidenta cilvēki, kad jautāts, nav slēpuši, – tas ir mēģinājums novērst nepatikšanas, ja kāds pēc tam jau ar kritiskāku skatījumu vēlētos publiskot rezidences labiekārtošanai izvēlētās dārgās mēbeles, sadzīves tehniku un interjera priekšmetus, kam, jau ekonomiskajai krīzei sākoties, nav taupīti tūkstoši.

V. Zatlera prezidentūra sākās ar virkni skandālu, jo pirmajos gados, kad valstī jau bija sākusies ekonomiskā krīze, tika iekārtota un dekorēta Jūrmalas rezidence. Interjera skiču izstrādei, kas izmaksāja ap 10 000 latu, tika piesaistīta Lilitas Zatleres meita no pirmās laulības. Starp interjera priekšmetiem un mēbelēm, kam nauda nav žēlota, minēts franču dizainera Filipa Starka spogulis, kas iegādāts par 1179 latiem, 9000 latu vērtā dekoratīvā ūdens siena, divvietīgs dīvāns par 1109 latiem, kumode un divi naktsgaldiņi par 1800 latiem. Kopumā mēbeļu iegādei iztērēti vairāk nekā 15 000 latu, bet sanitārtehnikai – vairāk nekā 20 000 latu. Lielākā nauda (vairāk nekā 60 000 latu) maksāta par Jūrmalas rezidences virtuves iekārtošanu. Tajā ievietots gan vairāk nekā 2000 latu vērtais vīna skapis, gan vairāk nekā 5000 latu virtuves krāsns un vairāk nekā 3000 latu vērtais ledusskapis.

Pilnvaru termiņa pēdējā dienā V. Zatlers atcerējās tikšanos ar Pasaules bankas prezidentu Robertu Zēliku, kurš savulaik Jūrmalas rezidencē vaicājis, kurš dārznieks izveidojis šo skaisto ainavu, uz ko prezidents atbildējis, ka tas mātes dabas darbs. Viņš neslēpj, ka medijiem šajos gados ir bijusi ļoti ierobežota iespēja apmeklēt rezidenci, jo lielākā daļa pasākumu notika Rīgas pilī. Jūrmalas rezidences durvis šo gadu laikā bijušas plaši atvērtas kaimiņvalstu prezidentiem, vairākiem ārlietu ministriem, Starptautiskās olimpiskās komitejas prezidentam, Summertime un Jaunā viļņa rīkotājiem. «Krīzes laikā viss kompakti bija Rīgas pilī. Valsts prezidenta rezidence ir daļa no katra iedzīvotāja īpašuma. Tā pieder visiem,» uzsver V. Zatlers.

Uz Neatkarīgās jautājumu, vai līdz šim par valsts pirmo kaķi uzskatītais melni baltais peļu junkurs Čārlijs paliks Jūrmalā, aizejošais prezidents atbild: «Kā es varu atstāt savu kaķi? Kaķis ir kā talismans. Protams, viņam medības būs jābeidz. Šeit viņš ķēra peles, putniņus, ja galīgi neveicās, tad lielu spalvu atnesa.»

Līdzās rezidencei esošajā jūrā nepārvēlētais prezidents šosezon nav spēris kāju – ūdens esot vēss. «Aizpagājušajā vasarā līdz oktobra sākumam peldēju. Pērn nebija iespējams, jo notika kāpas stiprināšanas pasākumi. (..) Šogad ir ļoti auksts ūdens, jo vēl aprīļa pēdējā nedēļā jūrā bija ledus.»

V. Zatlers parādīja arī ar dārgo aprīkojumu iekārtotās virtuves telpas, kurās pats bijis biežs viesis un izmantojis izdevību gatavot, piemēram, vakariņas. Viņam sirdij tuvākais esot gulašs, tiekot gatavoti arī dažādi sautējumi, arī strogonovs ar trīs krāsu pipariem. «Tie ir mani firmas ēdieni, kuriem parasti prasa recepti,» lepojas nu jau bijušais prezidents.