Ventspilī Jūras svētkos svinēs kāzas

«Saki man – jā!... un uz mūžu,» šie aizkustinošie vārdi izskanēs sestdien Ventspilī Jūras svētkos, kas būs veltīti zemes un jūras savienības cildināšanai.

Vēsturiski šie svētki sākušies kā zvejnieku un jūrnieku aroda diena. Tāpēc vietā ir Ventspils ostas kapteiņa Arvīda Buka vēlējums kolēģiem: «Septiņas pēdas zem ķīļa!» Savukārt pašai ostai un tās cilvēkiem viņš novēl daudz, daudz kuģu. Tad būšot darbs, būšot nauda un visi citi labumi komplektā.

Jūras svētku neatņemama sastāvdaļa ir jūras dieva Neptūna un viņa nāru svītas klātbūtne. Ostas kapteinis savā darba mūžā ar šādām pārdabiskām būtnēm nav sastapies. Kaut gan arī mirāžas pie Āfrikas krastiem ar lidojošiem kuģiem un neesošām pilsētām esot kas neaizmirstams. Turklāt mazāk autentiskas nāras Ventspilī sastopamas ik gadu – Jūras svētkos.

Tos organizatori sola pārsteigumiem bagātus. Kāzas tiek ieskandētas jau piektdien ar burziņu Jūrziņš teātra namā Jūras vārti – dejas, dažādas meistardarbnīcas, izklaides gados jaunākai publikai. Bet galvenā ceremonija notiks sestdien – Ostmalas promenādē.

Režisors Imants Jaunzems stāsta, ka visas norises vienojošā ideja ir pilsētas un jūras savienība: «Cilvēkiem patīk piedalīties kāzās, skatīties kāzu video. Tās mēs arī atraktīvi izspēlēsim.» Neptūns ar svītu ieradīsies no jūras, lai izprecinātu savu vecāko meitu. Protams, tik mītiskam tēlam kaut kāds parasts zemes Jānis vai Pēteris neder, tāpēc arī līgavainis būšot īpašs. Padsmitnieces var saausīties, jo īpašā līgavaiņa lomā iejutīsies Dailes teātra aktieris Artis Robežnieks. Režisors stāsta, ka arī Neptūns būšot jauneklīgāks, jo apmeklējis gan stilistu, gan frizieri. Speciāli pasākumam šūti tērpi. Kvalitatīvu kāzu rituālu uz visām skatuvēm garantēšot profesionāla vedējmāte – Sigita Kokare-Grunte. (Jāatgādina, ka sākotnēji šai lomai pieaicināta šovu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare, taču, apsēsta ar oligarhijas apkarošanas ideju, viņa ventspilniekiem iedeva kurvīti.)

Savukārt Nāra, pēc kuras tvīks īpašā līgavaiņa sirds, būs pašmāju teātra aktrise Vita Kaudze. Šī ambrāža ar mūziku, dejām, spēlēm, zivju ēšanu un daudzām citām izklaidēm visās pilsētas tūrisma un pasākumu vietās ilgs dienas garumā. Vienlaikus notiks arī dažādi sportiska rakstura pasākumi. Vakara pusē jaunais pāris ar svītu un publiku dosies kāzu ceļojumā uz Jūras vārtiem. Kultūras centra vadītāja Valda Gulbe stāsta, ka šeit izskanēs Latvijas kultūras dzīvei liela mēroga notikums. Diriģents Ivars Cinkuss iestudējis Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa oratoriju Dzejnieks un Nāra. To atskaņos kamerkoris Ventspils kopīgi ar Liepājas simfonisko orķestri.

Par kāzu naktsdzīvi Reņķa dārzā parūpēsies latviešu zelta fonda grupa bet bet un divi dīdžeji Lāči. Savukārt pēc nodejotas nakts Ventspils kāzotāji jau mierīgākā gaisotnē varēs atpūtināt kājas uz soliņiem, vērojot, kā viņu atvases svin Jūras svētkus bērnu pilsētiņās.

Latvijā

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) aicina veidot ilgtspējīgu atbalsta programmu ārvalstu kino uzņemšanai Latvijā, tā stiprinot vietējās kino nozares attīstību un piesaistot investīcijas, aģentūru LETA informēja partijā.

Svarīgākais