Ģimenes valsts pabalstu maksās, neatsakās no reformas

Jūlijā visas ģimenes, kurās ir bērns līdz piecpadsmit gadu vecumam, turpinās saņemt ģimenes valsts pabalstu astoņu latu apmērā, taču Labklājības ministrija nav atteikusies no idejas šo pabalstu reformēt.

Pēc vairāku mēnešu diskusijas par ģimenes valsts pabalsta nākotni, tostarp šāgada budžetā samazinot finansējumu šim pabalstam, proti, paredzot naudu tikai tā izmaksai pirmajā gada pusē, valdība atgriezusies turpat, kur iepriekš. Nekādas izmaiņas likumos, kas paredzētu nemaksāt ģimenēm vienīgo universālo pabalstu, nav veiktas, līdz ar to jūlijā un turpmākajos mēnešos ģimenēm ir tiesības šo pabalstu saņemt. Pagājušā gada nogalē valdība pieņēma lēmumu samazināt pabalstam atvēlēto summu par 11,2 miljoniem latu, cerot, ka no šā gada jūlija tiks īstenota cita veida ģimenes pabalsta izmaksa, piemēram, tikai daudzbērnu ģimenēm vai tikai trūcīgajiem. Šīs ieceres neguva valdības atbalstu.

Tagad nepieciešamie līdzekļi netiks meklēti no naudas neparedzētajiem gadījumiem, bet gan, saskaņā ar premjerministra Valda Dombrovska (Vienotība) teikto, palielinot budžeta deficītu. «Šis jautājums ir pārrunāts ar Labklājības ministriju un Finanšu ministriju, un līdzekļu piešķīrums tiks atbalstīts,» apliecinājis premjers.

Labklājības ministrijā Neatkarīgajai pastāstīja, ka tiek turpināts darbs pie koncepcijas par ģimenes valsts pabalsta sistēmas reformu, sākot ar 2012. gada 1. janvāri. Līdz 22. augustam koncepciju plānots iesniegt izskatīšanai valdībā. Visticamāk, no nākamā gada pabalstu varētu aizstāt ar nodokļu atlaidēm strādājošiem vecākiem un pašvaldību sociālo palīdzību nestrādājošiem un trūcīgiem vecākiem.

***

UZZIŅAI

Ģimenes valsts pabalsta saņēmēju skaits samazinās

2011. gadā

Janvārī 347 729

Februārī 345 790

Martā 343 941

Aprīlī 341 950

Maijā 340 302

Avots: VSAA

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.