Ziemassvētkos uz daudzu svētku galdiem kūp bļoda ar pelēkajiem zirņiem. Šobrīd Latvijā tos audzē un šo mūsu kulinārijas vērtību kopj vien piecas zemnieku saimniecības. Kādēļ to ir tik maz, un vai pastāv risks, ka pelēkie zirņi ar speķi var kļūt par aizmirstu ēdienu? To pēta TV3.
Lielais pelēkais zirnis ir cimperlīga kultūra. Turklāt šogad uzvarēja mitrā vasara, tādēļ Latvijas lielie zirņi ir gandrīz vai deficīta prece.
Kādēļ tik maz zemnieku saimniecību gatavas audzēt tieši šo pākšaugu? Zemnieku saimniecībā "Zutiņi" saka, jo tirgus ir gaužām šaurs. Ja neskaita dažus izņēmumus Eiropā, faktiski tikai Latvijā lielais pelēkais zirnis ir cieņā, turklāt arī - galvenokārt tikai Ziemassvētku laikā.
Saimniecībā saka - gribētos, lai Latvijas lielo pelēko zirni cildinām biežāk - ne tikai svētkos, bet arī ikdienā. Jo šobrīd vērojams, ka mūsu pašu uzturvērtībām bagātos pākšaugus popularitātē izkonkurē tā austrumu radinieks - turku jeb auna zirnis.