Mārupītē mirušas gandrīz visas zivis

Mārupītē mirušas praktiski visas zivis, saindētais ūdens ieplūdis arī Daugavā, tomēr, par laimi, turpmākus postījumus vairs nenodarīs. Valsts vides dienesta Uzraudzības departamenta direktore Inese Kurmahere Neatkarīgajai apstiprina, ka pagaidām nav ziņu par citiem ķīmiskās noplūdes upuriem.

Šodien būs zināmi pirmie ūdens analīžu rezultāti, un testēšanas pārskati tiks nodoti Veselības inspekcijas (VI) speciālistiem, kuri attiecīgi spēs dot iedzīvotājiem precīzākus norādījumus. Pagaidām Mārupītes apkārtnē dzīvojošos inspekcija aicina neizmantot vietējo ūdeni nedz dzeršanai, nedz sadzīves vajadzībām.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs uzsver, ka Daugavai, ņemot vērā tās ūdens masu, ieplūdušās vielas būtisku kaitējumu nenodarīs. Tomēr peldēties lejpus Mārupītes ietekas, piemēram, aiz Vanšu tilta, nav ieteicams. Turpretī Rīgas oficiālajās pludmalēs Vecāķos un Buļļusalā, kā apstiprina VI, nekādas briesmas peldētājiem nedraud. Paredzams, ka tuvāko dienu laikā piesārņojuma koncentrācija Mārupītē, Māras dīķī un Āgenskalna līcī samazināsies līdz kritiskās robežas slieksnim, bet divu nedēļu laikā notiks ūdeņu pašattīrīšanās.

Pēc SIA Rīgas ūdens (RŪ) datiem, Rīgas pilsētā Mārupītes apkārtnē ir vismaz 1000 mājsaimniecību, kas nav pieslēgtas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un ūdeni iegūst, izmantojot gruntsūdeņu akas un urbumus. Šodien un turpmākās dienas RŪ turpinās bez maksas piegādāt iedzīvotājiem dzeramo ūdeni. Dzeramo ūdeni iespējams saņemt arī Mārupes vidusskolā.

Savukārt Rīgas iedzīvotāji, kuri lieto ūdeni no centralizētās sistēmas, var būt mierīgi – tas pirms attīrīšanas tiek ņemts Rīgas HES ūdenskrātuvē pie Salaspils, kuru Mārupītes piesārņojums neskar.

Valsts policija (VP) sākto kriminālprocesu par mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, izvērtējot nozieguma sekas, visticamāk, pārkvalificēs. Tas notiks pēc tam, kad būs pabeigta nozieguma seku izvērtēšana, stāsta VP Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais