Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Bērziņš sāks ar ordeņu saņemšanu un ciemošanos savā pirmajā skolā

Atšķirībā no priekšgājējiem jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš nolēmis iztikt bez vērienīgām inaugurācijas svinībām kādā no pilīm. Tā vietā viņš pirmajā darba dienā dosies uz savu pirmo skolu – Nītaures vidusskolu Amatas novadā, apstiprināja A. Bērziņa sekretāre Karīna Rāviņa-Vimba.

Jaunievēlētais prezidents uzskata, ka balle jārīko pēc labi padarīta darba, bet viņš vēl ir tikai darba sākumā, tāpēc A. Bērziņš neredz iemeslu svinībām, BNS pauda K. Rāviņa Vimba. A. Bērziņš lauzis iepriekšējo prezidentu tradīcijas – Guntis Ulmanis un Vaira VīķeFreiberga inaugurācijas pasākumu rīkoja Rundāles pilī, bet Valdis Zatlers – Jelgavas pilī.

Inaugurācijas diena 8. jūlijā A. Bērziņam sāksies pulksten deviņos, kad viņš nodos svinīgo solījumu Saeimā. Pēc tam viņam tiks pasniegti valsts augstākie apbalvojumi, jo saskaņā ar pērn pieņemto likumu prezidentam, stājoties amatā, ir jāpiešķir Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta augstākās šķiras, lai prezidents varētu apbalvot citus cilvēkus. A. Bērziņam kā Augstākās padomes deputātam, kurš balsoja par Latvijas Neatkarības deklarāciju, ir pasniegta Triju Zvaigžņu ordeņa trešā šķira.

Vēlāk Saeimā A. Bērziņš sasveicināsies ar valsts augstākajām amatpersonām un ārvalstu diplomātiem. K. RāviņaVimba piebilda, ka jaunais prezidents tuvākajā laikā plānojis tikties arī ar nozaru vadošajiem pārstāvjiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par situāciju valstī.

Pulksten 11 jaunievēlētais prezidents noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, bet pulksten 11.30 pie Rīgas pils būs svinīgā godasardzes maiņa un pils atslēgu pārņemšana. Bērziņš tiksies arī ar līdzšinējo prezidentu Valdi Zatleru un prezidenta kancelejas darbiniekiem. Savukārt pulksten 14 jaunievēlētais prezidents noliks ziedus Brāļu kapos, bet inaugurācijas dienu viņš noslēgs ar viesošanos Nītaures vidusskolā.

Kā Neatkarīgajai pastāstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis, tradicionāli prezidentu pirmie ārvalstu braucieni tiek rīkoti uz kaimiņvalstīm, un jau nākamnedēļ, 12. jūlijā, A. Bērziņam ir ieplānota vizīte Igaunijā. «Darba procesā ir arī vizītes sagatavošana Lietuvā, kur tiek saskaņota darba kārtība,» piebilda J. Sīlis. Nākamajam prezidentam drīzumā paredzēta vizīte Briselē – NATO un Eiropas Savienības mītnēs.

Piektdien kļūs zināms, kādu lēmumu attiecībā uz atalgojumu pieņems jaunais prezidents. Neatkarīgā jau iepriekš ziņoja, ka, visticamāk, A. Bērziņš no algas atteiksies, jo saņem pietiekami lielu pensiju.