Garciemā nevar sadalīt jūru

Carnikavas novada domes lēmums aizliegt Garciema teritorijā ceļmalā novietot auto sadalījis ciematiņu pretējās frontēs. Vieni domei ir pateicīgi, citi uzskata, ka ar šādu attieksmi iznīdē vietējos uzņēmējus un tūrisma iespējas.

Daži Garciema iedzīvotāji lēmumu ir apstrīdējuši un norāda, ka pagaidām atbilstoši likumdošanai tas nav spēkā, tomēr domes vadītāja Daiga Jurēvica šo informāciju neapstiprina.

Aizliegums apstāties pieņemts, jo daudzi Garciema iedzīvotāji vasaras sezonā bija noguruši no tūristu patvaļīgi novietotajām automašīnām, kas traucēja pārvietoties gan garciemiešiem, gan operatīvajam transportam. Vietējais uzņēmējs Māris Simanovičs uzskata, ka lēmums ir pretlikumīgs, tāpēc izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka apstāšanās aizliegums pašlaik nav spēkā. «Saskaņā ar Carnikavas novada pašvaldības nolikumu domes Attīstības, labiekārtošanas un komunālo jautājumu komiteja dod priekšlikumus un sniedz atzinumus par satiksmes organizāciju novadā. Par konkrēto zīmi šāda atzinuma nav,» laikrakstam Dienas Bizness raksta M. Simanovičs. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu likumu iedzīvotāju iesniegums par administratīvā akta apstrīdēšanu aptur pašvaldības izdotā lēmuma darbību no brīža, kad iesniegums saņemts iestādē, līdz tā izvērtēšanas beigām. Tāpēc ceļa zīme, pēc M. Simanoviča domām, šobrīd nedarbojas.

Pašvaldības vadītāja D. Jurēvica Neatkarīgajai norāda, ka ceļa zīmes uzstādījis inženieris un tās saskaņotas ar Latvijas Valsts ceļiem, tāpēc par nelikumībām nevar būt ne runas. «Garciemā ceļi ir šaurāki par trīs metriem, tāpēc arī pēc Ceļu satiksmes drošības noteikumiem tur stāvēt nedrīkst. Mēs centāmies problēmu risināt citādi, bet nekas nelīdzēja,» saka D. Jurēvica. Tūristus viņa aicina izmantot stāvlaukumu, kas atrodas pie dzelzceļa stacijas. Stāvlaukumā satilpst 100 auto, pēc divām nedēļām vieta būs jau 200 automašīnām, turklāt pagaidām stāvvieta ir bez maksas. Vienīgā problēma – no stacijas līdz pludmalei kājām jāmēro pusotrs kilometrs.

Garciema iedzīvotājs un pludmales bāra Ar mani atkal runā kaijas līdzīpašnieks Mārtiņš Sestulis norāda, ka zīmes izvietošana bāra apgrozījumu un tūristu skaitu, salīdzinot ar pērno gadu, samazinājusi gandrīz trīs reizes. Piemēram, Garciema pludmali bija iecienījuši kaitbordisti, kuriem bija iespēja nogādāt smago inventāru pie jūras ar transportu. «Viņi te brauca vējainās dienās un nevienam netraucēja. Pašvaldība dalās divās daļās – plānošanas un attīstības departaments ir pretimnākošs un mēģina palīdzēt. No otras puses, ir domes vadītāja, kas izskatās iecirtusies un, visticamāk, pieņēmusi vienpersonisku lēmumu, nerēķinoties ar citām domes struktūrām,» stāsta M. Sestulis. Viņš vairāk nekā desmit gadu dzīvo ciematā un atzīst, ka tūristu transports traucējis, taču šis lēmums ierobežo arī pašus garciemiešus. «Te dzīvo vairākas paaudzes, un, ja pie kāda atbrauc ciemos, tad visiem, kuri auto novietojuši pie sētas, uzlīmē kvīti ar maksimālo sodu – 30 latu,» saka M. Sestulis.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais