Šveices mašīnbūvētājs izvēršas Ventspilī

Pasaulē lielākais ielu un lidostu komunālo automašīnu ražotājs Bucher Industries AG atver jaunu ražotni Ventspilī.

Šveiciešu algotie ventspilnieki ne tikai montēs ceļu kopjamo mašīnu gatavās detaļas un veiks metināšanas darbus, bet pievērsīsies arī metāla lāzergriešanai, apstrādei, krāsošanai un citām komplicētākām darbībām.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Niklauss Husers atminas, ka izšķirošs faktors bija brīvostas piedāvājums – ļoti īsā termiņā uzbūvēt un iznomāt uzņēmuma darbībai nepieciešamās ražošanas platības. Koncerna pārstāvis Mihaels Hausermans uzsver, ka vērtēta arī darbaspēka pieejamība un, protams, darba algu līmenis: «Tagad, kad Ventspilī ir izveidota moderna ražotne Eiropas labākajās tradīcijās, jācer, ka darbinieki sasniegs arī Eiropas līmeņa darba ražību.»

Sākotnēji šveicieši bija piesardzīgi – Kustes dambī nelielā cehā notika vien gatavu detaļu montāža. Biznesam sekmīgi izvēršoties, buhers pārcēlās uz plašākām telpām Ganību ielā un varēja sākt metināšanas darbus. Lai saglabātu konkurētspēju arī ekonomiskās krīzes apstākļos, uzņēmumam bija jāveic optimizācija un jāuzsāk jaunas paaudzes ielu tīrāmo mašīnu ražošana. Tas arī izdarīts. Līdzās pirmajai buhera rūpnīcai Ventspils brīvostā uzcelta jauna ražošanas ēka 2754 kvadrātmetru platībā. Prāvas summas investētas iekārtās. Kopējie tēriņi 3,6 miljoni latu. Brīvostas pārvalde informē, ka abās tehnoloģiski saistītajās ražotnēs šogad tiek nodarbināti vairāk nekā 100 darbinieku.

Par kārtējo jauno rūpnīcu Ventspilī gandarījumu pauž mērs Aivars Lembergs: «Investori turpina ieguldīt naudu un attīstīt rūpniecisko ražošanu.» Līdzās ielu pucētājiem vietu rūpnīcai jau nolūkojuši metālapstrādātāji, otrpus Ventai taps jauna elektronikas rūpnīca.

Latvijā

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) aicina veidot ilgtspējīgu atbalsta programmu ārvalstu kino uzņemšanai Latvijā, tā stiprinot vietējās kino nozares attīstību un piesaistot investīcijas, aģentūru LETA informēja partijā.

Svarīgākais