Bez elektrības joprojām ir 12 000 "Latvenergo" klientu

Šorīt bez elektrības joprojām ir aptuveni 12 000 "Latvenergo" klientu, šorīt telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" informēja energokompānijas Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Bojājumi skāruši visus rajonus, tomēr pēc vakardienas vētras koncentrētākie bojājumi bijuši Kurzemē, Tukuma, Talsu un Kandavas apkārtnē, sacīja Siksnis.

"Nevar apgalvot, ka dienas vai divu dienu laikā visi postījumi būs novērsti un visiem klientiem būs elektrība, tomēr, ja laika apstākļi nepasliktināsies, tiksim galā drīz," sacīja Siksnis, norādot, ka "Latvenergo" darbinieki strādājuši arī naktī.

Kā ziņots, vakar no rīta elektroapgāde lūzušu un līnijās iekritušu koku dēļ bija traucēta 30 000 energokompānijas klientu, dienas laikā bojājumu skaits pieauga līdz 32 000, taču pievakarē ar traucētu elektroenerģijas piegādi joprojām palikuši ap 20 000 klientu.

Piemēram, Tukumā plkst.17 fiksēts 27 metru sekundē stiprs vējš, kas norāvis jumtus un sabojājis vairākas vidējā sprieguma transformatoru apakšstacijas. Arī daudzos citos reģionos vēja stiprums svārstās no 15 līdz 18 metriem sekundē.

Visvairāk pagājušās diennakts sākumā cietusi elektroapgāde Austrumu reģionā - Ludzas, Krāslavas, Rēzeknes, Preiļu apkārtnē, dienas laikā bojājumi bija arī Jūrmalas, Siguldas, Valmieras un Rūjienas apkaimē, bet dienas beigās jauni bojājumi radušies arī Dienvidu reģionā - Tukumā, Kuldīgā un Talsos.

Postījumu un "Latvenergo" elektrolīnijās izraisīto avāriju un to seku novēršanai visā Latvijā vakar intensīvi strādāja ap 170 brigādes. Vislielākais brigāžu skaits - 50 brigādes - nodarbināts Austrumu reģionā. Montieru darbu apgrūtina slapjais sniegs un mainīgie laika apstākļi, kas traucē piekļūšanu līniju bojājumu vietām.

Kopumā "Latvenergo" ir vairāk nekā miljons klientu.

Stiprā vēja un slapjā sniega laikā "Latvenergo" administrācija aicina iedzīvotājus ievērot maksimālus drošības un piesardzības pasākumus, īpaši šajā laikā uzraugot bērnus.

"Latvenergo" brīdina iedzīvotājus vētras laikā netuvoties elektropārvades un sadales līnijām un citām elektroietaisēm, būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem pie elektrolīnijām, kuras atrodas mežu malās un stigās vai lielu koku tuvumā, jo stiprā vēja ietekmē koki šajās vietās var lūzt un gāzties, iekaroties līnijās, radīt bīstamas situācijas un apdraudēt cilvēku dzīvību.

Pieskaroties strāvu vadošām daļām, var gūt smagas traumas, kuru sekas nav paredzamas.

Iedzīvotāji tiek aicināti, redzot zemē nokritušus līniju vadus, nekādā gadījumā tiem netuvoties, brīdināt apkārtējos un ziņot "Latvenergo". Konstatēto bojājumu pieteikšanai iedzīvotāji var zvanīt uz bezmaksas tālruni 80200404.

"Latvenergo" izsaka pateicību klientiem par izpratni un pacietību vētras laikā, kad stundām mājokļos jāpavada bez elektrības.