Ventspilī būvēs 3D attēlu veidošanas tehnoloģiju rūpnīcu

Latvijas elektronikas nozare debitē jaunās tirgus nišās, ko paver tehnoloģiju attīstība pasaulē un satura veidotāju izdoma.

Ventspilī pēc gada darbu sāks trīsdimensiju (3D) attēlu veidošanas tehnoloģijas rūpnīca, kas ražos šķidro kristālu (LCD) plāksnes, brilles, kas nepieciešamas 3D kino baudīšanai, un arī progresīvus 3D monitorus, kuros trešā dimensija saskatāma bez brillēm. Par pēdējiem īpaši ieinteresējusies medicīnas tehnoloģiju nozare.

Jaunās fabrikas ieceres autori ir veiksmīgais pašmāju elektronikas uzņēmējs Ilmārs Osmanis un zviedrs Oke Hornels. No amerikāņiem nopirkti patenti, no japāņiem – ražošanas iekārtas. Tās jau atgādātas uz Latviju un atrodas noliktavā, gaidot, kamēr tiks uzcelta fabrikas ēka. Jaundibinātais uzņēmums EuroLCDs piezemēsies Ventspilī.

I. Osmanis stāsta, ka vietas izvēlei ir visnotaļ lietišķi iemesli: «Mums vajadzēja ātru risinājumu. Ogrē 20 gadus pēc valsts neatkarības atjaunošanas Latvenergo nespēj nodrošināt nepieciešamās jaudas. Rīgā industriālo parku piedāvājuma praktiski nav un nav arī cilvēku, ar ko aprunāties par biznesu. Sekretāre man pateica nākt kaut kādā pieņemamajā laikā... nu, paldies, tik daudz laika man nav.» Tāpēc jauno biznesu nolemts attīstīt Ventspilī, kur operatīvi atrasta brīva zeme, brīvosta apņēmusies uzbūvēt ražošanas ēku jaunajai rūpnīcai. Turklāt te jau darbojas Ventspils elektronikas fabrika, kas arī ir I. Osmaņa radīts uzņēmums. Likumsakarīga būs abu ražotņu sadarbība – vienas nozares produkti, viens mērķa tirgus – attīstītās valstis. Par unikālu Eiropas līmeņa ražotni topošo fabriku padara tieši 3D monitoru tehnoloģijas patenti. «Šis ir nišas produkts ar globālu tirgu.» Ekrāni būs pieprasīti jomās, kur nepieciešams perfekts trīsdimensiju attēls lēmuma pieņemšanai reālajā laikā. Piemēram, medicīniskām operācijām, atmīnēšanas darbiem – jebkur, kur darbojas roboti un ir sarežģīta piekļuve. Jau nākamvasar fabrika sāks ražot dažādas LCD tehnoloģijas, tajā skaitā 3D skatīšanās brilles, bet pirmie 3D monitori taps 2013. gadā. Kopējās investīcijas tiek lēstas 7 miljoni eiro.

Taujāts, kā 3D tehnoloģijas varētu attīstīties laika gaitā, uzņēmējs nešauboties atbild: «Nākotne ir bilde gaisā.» Tieši kā fantastikas filmās. «Pirms simt gadiem fantastika bija arī mašīnas, bet tikai pirms 20 gadiem – internets,» spriež uzņēmējs.

Par to, ka 3D tehnoloģijām ir nākotne un latviešu iespiešanās šajās vietās ir stratēģiski gudrs gājiens, pārliecināts arī multimediju žurnāla Nākotnes parks producents Uģis Kocers. 3D tehnoloģiju virzītāji ir satura veidotāji. Līdzīgi kā medicīnas tehnoloģijas rada jaunas slimības, viņi diktē, ko masām gribēt skatīties un kādā veidā. «Visas pilnmetrāžas multfilmas jau tiek filmētas 3D tehnoloģijās, sports pamazām tiek rādīts 3D. Tas ir neizbēgams process. Jautājums vienīgi, cik lielai daļai cilvēku un cik drīz būs svarīgi šie gadžeti.» Latvijas elektronikas ražotāju lielā iespēja gan nav masu produkcija, bet specifiski uz noteiktām jomām orientēti izstrādājumi. Piemēram, popmūzikas karalienes Madonnas lietotie mikrofoni ir gan radīti, gan ražoti mūsu valstī. Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija lēš, ka Latvijā strādā 50–60 elektronikas uzņēmumu, vairāk nekā 82% produkcijas eksportējot uz ārzemēm.

Latvijā

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) aicina veidot ilgtspējīgu atbalsta programmu ārvalstu kino uzņemšanai Latvijā, tā stiprinot vietējās kino nozares attīstību un piesaistot investīcijas, aģentūru LETA informēja partijā.

Svarīgākais