Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiādē iekļauti jauni sporta veidi

Nedēļas nogalē, no 1. līdz 3. jūlijam, Jūrmalā notiks Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde. Tajā kvalificējušies 2200 sportistu no 70 pašvaldībām. Šogad pirmo reizi jauniešiem būs iespēja startēt 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu programmā iekļautajos jaunajos sporta veidos – golfā un regbijā. Plašas sacensības būs arī jāšanas sportā. Kopumā 26 olimpiskajos sporta veidos sadalīs 239 medaļu komplektus.

Līdzīgi kā citās olimpiādēs, arī šajā būs savs talismans. Šogad par tādu izraudzīts viens no Jūrmalas simboliem, kas ikdienā priecē Majoru pludmales apmeklētājus – tēlnieka Jāņa Bārdas veidotā bruņrupuča skulptūra, un tieši vasaras olimpiādes simbols būs bruņrupucis.

«Jau ilgus gadus ļaudis tic, ka, pieskaroties bruņrupuča zeltainajām bruņām, arī pie viņu rokām pielīp zelta putekļi, kas nes veiksmi, uzvaru un laimi. Tas pats gaida katru, kas pieskarsies Latvijas Jaunatnes olimpiādes talismanam, kuram dots vārds Zeltiņš, jo tas atmirdz zeltā, sargā Jūrmalas liedaga zelta smiltis, nes zelta medaļas olimpiādes uzvarētājiem un zelta mirdzumu mūsu visu ikdienai un svētkiem,» informē Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

Savukārt Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis atgādina, ka sporta talismani ir neatņemama sporta un arī olimpisko spēļu sastāvdaļa. «Pirmo reizi olimpiskais talismans parādījās 1968. gada olimpiskajās spēlēs Mehiko, bet īstā talismana popularitāte sākās četrus gadus vēlāk 1972. gadā Minhenē ar sunīti Valdi,» komentē LOK prezidents.

Dalību golfā pieteikuši 13 dalībnieku, pieskārienregbijā – 103 un jātnieku sportā – 37. Vislielākais sacensību dalībnieku skaits reģistrēts vieglatlētikā – 389, tai seko futbols – 194, volejbols – 156, cīņa – 149, handbols – 141 un basketbols – 137. Sacensību programmā iekļauta arī airēšana, badmintons, bokss, burāšana, džudo, galda teniss, loka šaušana, paukošana, peldēšana, riteņbraukšana, smaiļošana un kanoe airēšana, svarcelšana, šaušana, taekvondo, teniss, triatlons un vingrošana.