Ko par Latviju raksta Maska "Grokipedia"?

© Pixabay.com

Miljardiera Īlona Maska kompānija "xAI" pirmdien laidusi klajā vietni "Grokipedia", kurā ir arī šķirtne par Latviju. Izklāstot Latvijas vēsturi, ekonomiku, politiku, vēstīts arī par latviešu virtuvi.

Sadaļā "Virtuve un kulinārijas mantojums" teikts, ka latviešu virtuvē uzsvars tiek likts uz sātīgām, vietēji iegūtām sastāvdaļām, kas pielāgotas valsts mērenajam klimatam un agrārajām tradīcijām, un starp pamatēdieniem ir tumšā rudzu maize (rupjmaize), pelēkie zirņi (pelēkie zirņi) un kūpinātas zivis. Rudzu maize, kas parasti ir blīva un raudzēta ar ierauga maizi, ir ikdienas pamatprodukts, ko bieži patērē bez piedevām, ar sviestu vai zupās, atspoguļojot gadsimtiem senas Baltijas jūras prakses, kas saistītas ar rudzu audzēšanu reģiona skābajās augsnēs.

Tradicionālā uztura atkarība no dzīvnieku taukiem, piemēram, cūkgaļas, piena produktiem un kūpinātas gaļas — bieži vien pārsniedzot 15 gramus piesātināto tauku uz 100 gramiem pamatproduktos — korelē ar paaugstinātu sirds un asinsvadu problēmu un aptaukošanās risku, kā novērots populācijas pētījumos, kas saista augstu dzīvnieku tauku uzņemšanu ar sliktākiem veselības rādītājiem Baltijas valstīs, salīdzinot ar alternatīvām, kuru pamatā ir augu eļļa.

Portāls NRA jau vēstīja, ka "Grokipedia" versijā 0.1 līdz pirmdienas vakaram bija vairāk nekā 885 000 rakstu par dažādām tēmām. Salīdzinājumam, "Wikipedia" ir vairāk nekā septiņi miljoni rakstu angļu valodā.

Masks solīja, ka drīzumā tiks laista klajā jaunāka "Grokipedia" versija 1.0, kas būšot desmit reizes labāka par nule kā palaisto, kas, viņaprāt, jau ir labāka par "Wikipedia".