Jāņabērni papardes ziedu meklēs teltīs

Spriežot pēc telšu, guļammaisu un prezervatīvu pārdošanas apjomu pieauguma, šogad papardes ziedu brīvā dabā gatavojas meklēt par aptuveni trešdaļu vairāk līgotāju nekā pērn. Turklāt Jāņu vakara mielastam tiek gādāti ne tikai Līgo svētku tradicionālie produkti alus un siers, bet arī degvīns, brendijs, arbūzi un persiki.

Siers, alus un gaļa noteikti ir tie produkti, kas tiek likti katrā svētku galdā, tāpēc pieprasījums pēc tiem Jāņos salīdzinājumā ar ikdienu būtiski pieaug. Lielveikalu tīkla Rimi pārdevēji secinājuši, ka, piemēram, alu šajās dienās pērk pat trīs četras reizes vairāk nekā iepriekš un pieprasījums pieaug arī pēc stiprā alkohola.

Tomēr joprojām kā tradicionālākā uzkoda tiek izvēlēts siers. «Pieprasījums pēc ķimeņu siera īpaši palielinās Jāņos, pārējā laikā to pērk visai maz,» Neatkarīgajai atzina Rimi Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere. «Turklāt pēdējo gadu tendences liecina, ka šajos svētkos papildus tradicionālajiem ķimeņu sieriem pircēji vairāk pērk, piemēram, Talsu rituli, Kazdangas un Trikātas sierus, arī sierus ar pelējumu, parmezāna tipa sierus un citus.» Arī, pēc lielveikalu tīkla Maxima aprēķiniem, Jāņu siers ir pats populārākais Jāņu produkts.

Teltis pērk par 30% vairāk

Līdzās pārtikas precēm lielveikalu iepirkuma grozos šajās dienās biežāk nekā citā laikā gulst grila piederumi, vienreizējās lietošanas trauki, lāpas un citas lietas, kas nepieciešamas svētku svinēšanai brīvā dabā.

Pēc Rimi novērojuma, šogad teltis un guļammaisus pērk vidēji par 30% vairāk nekā pērn pirmsjāņu laikā. Pēc griliem un griloglēm pēdējās divās nedēļās pieprasījums Rimi veikalos ir bijis līdzīgs kā pērn, taču, salīdzinot ar pagājušā gada pirmsjāņu laiku, grilus pērk par 10% mazāk, bet grilogles – par 15% vairāk.

«Vērtējot kopumā, varam teikt, ka iedzīvotāji plāno pavadīt svētkus brīvā dabā un laikus iegādājas preces, ja tām cenu ziņā ir izdevīgi piedāvājumi. Lielākie pirkumi tiks veikti īsi pirms svētkiem,» secina D. Valnere.

Prezervatīvi un gremošanas veicinātāji

Tā kā, līgojot brīvā dabā, jārēķinās ne tikai ar mainīgiem laika apstākļiem, bet arī ar insektu uzbrukumiem, daudzi pretodu līdzekļus iegādājas jau laikus – gan lielveikalos, gan būvmateriālu veikalos, gan aptiekās – visur, kur vien tos piedāvā.

Ģimenes aptiekas pērn savā pastāvēšanas laikā piedzīvoja lielāko pieprasījumu tieši pēc pretodu līdzekļiem. Savukārt šogad pieprasījums pēc tiem esot samazinājies par 10%. Taču, neraugoties uz to, tas ir otrs lielākais pretodu līdzekļu pārdošanas rādītājs pēdējos piecos gados.

«2010. gads bija unikāls ar nebijuši lieliem pretodu līdzekļu pārdošanas apjomiem. Šogad odu nav mazāk, taču tirdzniecības vietas ir labi sagatavojušās un preparātus var nopirkt visur – aptiekās, pārtikas veikalos un pat būvniecības veikalos, tāpēc arī mūsu aptieku tīklā pretodu līdzekļu pārdošanas apjoms, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājies. Pirms pašiem Jāņiem pārdošanas apjomi būs līdzvērtīgi 2010. gada rādītājiem,» Neatkarīgajai teica Ģimenes aptieku pārdošanas attīstības vadītājs Egils Tēbelis.

Arī Mēness aptiekās pretodu līdzekļi ir vieni no pirktākajiem. Aptiekās pirms Jāņiem vairāk nekā parasti iegādājas arī gremošanas trakta darbību uzlabojošos līdzekļus, pretsāpju tabletes, pārsienamos materiālus, plāksterus un līdzekļus pret paģirām. Mēness aptiekas farmaceiti atzīst, šajās dienās pastiprināti tiek iegādāta arī kontracepcija – prezervatīvi un citi līdzekļi; aptiekā tos var nopirkt bez ārsta receptes.

Netērēs vairāk

Lai iegādātos visu svētkiem nepieciešamo, aptuveni 61% Maxima aptaujāto būtu nepieciešami 25 lati, savukārt ceturtā daļa aptaujāto visiem svētku tēriņiem plāno atvēlēt ne vairāk kā 40 latu. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu divas trešdaļas aptaujāto Latvijas iedzīvotāju šogad plāno tērēt tikpat vai vairāk naudas nekā pērn. «Pretēji Ziemassvētkos un Lieldienās veiktajām aptaujām, kad pārliecinošs vairākums aptaujas dalībnieku svinībām atvēlēja mazāk līdzekļu nekā gadu iepriekš, vasaras atnākšana ir atnesusi labu noskaņojumu un optimismu arī personīgo finanšu jautājumos,» Neatkarīgajai norāda Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš.

Lielveikalu tīkls IKI savukārt secinājis, ka, gatavojoties Jāņu svinībām, ģimenes ar diviem bērniem un vidējiem ienākumiem vasaras saulgriežu svinībām iztērē apmēram 34,46 latus. Pārsvarā nauda tiek tērēta pārtikas produktu iegādei un ir paredzēta vairāku dienu svinībām. Arvien vairāk iezīmējas tendence kopējās svētku izmaksas dalīt uz plašāku svinētāju loku.

***

PREČU TOP 5

Pārtikas preces

1. Siers

2. Alus

3. Šašliks, desiņas, cepamgaļa

4. Tomāti, gurķi, loki

5. Kečups, tomātu mērce, majonēze

Nepārtikas preces

1. Pretodu līdzekļi

2. Lāpas

3. Teltis un guļammaisi

4. Grils un ogles

5. Vienreizējās lietošanas trauki

Medikamenti un ārstniecības līdzekļi

1. Gremošanu sekmējošie līdzekļi

2. Pārsienamie materiāli, plāksteri

3. Prezervatīvi un citi kontracepcijas līdzekļi

4. Līdzekļi pret paģirām

5. Pretsāpju medikamenti