Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Mediķi Jāņu brīvdienās aicina uzmanīties ar pārtiku

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi ik gadu Līgo svētku laikā saskaras gan ar pieaugošu izsaukumu skaitu, gan dažāda smaguma traumu gadījumiem, tāpēc aicina iedzīvotājus svētku dienās būt piesardzīgiem un visās aktivitātēs ievērot mērenību, bet gadījumā, ja notikusi nelaime, laikus meklēt mediķu palīdzību.

«Iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam, pārliecinieties – vai ēdienam nav sliktas smaržas, neraksturīga izskata, vai nav beidzies derīguma termiņš. Īpaša uzmanība jāpievērš piena produktiem, gaļas un zivju izstrādājumiem, olām un pusfabrikāti,» stāsta NMPD pārstāve Laura Ševčenko.

Lietojot nekvalitatīvus vai nepareizi uzglabātus produktus, var saindēties ar pārtiku vai inficēties ar salmonelozi, dizentēriju un citām slimībām. Ja parādās šādas saslimšanas pazīmes – slikta dūša, vemšana, caureja, paaugstināta ķermeņa temperatūra –, jāmeklē mediķa palīdzība.

Tāpat mediķi atgādina par nepieciešamību ievērot personisko higiēnu.

Mediķi uzsver, ejot meklēt papardes ziedu, jāpatur prātā, ka prezervatīvi pasargā ne vien no nevēlamas grūtniecības, bet arī no inficēšanās ar seksuāli transmisīvajām slimībām, tajā skaitā HIV/AIDS.

Nereti Līgo svētku svinēšana tiek organizēta lauku mājās, privātmājās un vasarnīcās, kas var atrasties nomaļās, grūti piebraucamās vietās. Tādēļ NMPD svinētājus vienmēr aicina noskaidrot māju vai citas svinību vietas precīzu atrašanos, lai, vajadzības gadījumā izsaucot neatliekamo medicīnisko palīdzību vai kādu citu operatīvo dienestu, precīzi un ātri spētu aprakstīt savu atrašanās vietu un saņemtu nepieciešamo palīdzību. Lai izsauktu ātro palīdzību, jāzvana – 113, glābšanas dienesta tālrunis ir 112.

Lai atslogotu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un slimnīcu uzņemšanas nodaļas, izveidots ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001. Zvanot uz šo tālruni, iedzīvotāji var saņemt medicīniskas konsultācijas un izglītojošus padomus, kā rīkoties vienkāršāku saslimšanu gadījumos ārpus ģimenes ārstu darba laika.