Iespēja jauniešiem ar augstāko izglītību bez darba

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) turpina īstenot aktīvās nodarbinātības pasākumu nodarbinātības aģentu asistentu apmācībai un praksei un aicina pieteikties tam jauniešus bezdarbniekus līdz 25 gadu vecumam ar augstāko izglītību.

Līdzšinējo pieredzi gan NVA speciālisti, gan paši jaunieši atzīst par noderīgu un norāda, ka tā ir būtisks atspēriena punkts turpmākajā karjeras izaugsmē.

Pērn NVA sāka Eiropas Sociālā fonda finansētu projektu Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība, lai uzlabotu ne tikai NVA klientu apkalpošanas kvalitāti, bet arī atbalstītu jauniešus bezdarbniekus, un tā ietvaros NVA filiālēs visā Latvijā praktizēsies 144 jaunieši bezdarbnieki. Jau šonedēļ NVA plāno uzņemt otro mācību grupu 72 izveidotajās prakses vietās.

Pieņemt sākumā grūti

«Esmu klasisks valsts pārvaldes cilvēks,» sarunā ar Neatkarīgo sevi raksturo NVA Rīgas reģionālās filiāles apmācību daļas koordinējošā eksperte Ilze Magrica (26). Pirms darba zaudēšanas viņa strādājusi valsts pārvaldes iestādē atbilstoši iegūtajai izglītībai – politikas zinātņu bakalaura grādam un maģistra grādam sabiedrības vadībā. Tomēr pēdējā darba vieta bijusi uz laiku, aizvietojot kolēģi, tāpēc Ilze meklējusi darbu citur un to arī atradusi. «Kā smejies, neilgi pēc tam, kā uzzināju, ka esmu izturējusi konkursu un pieņemta darbā, notika valsts iestāžu optimizācija, un pirmās likvidē tās darba vietas, kuras uz konkrēto brīdi nebija aizpildītas,» saka Ilze Magrica. Tas notika 2009. gadā, un tikai 2010. gadā Ilze saņēmās un reģistrējās NVA bezdarbnieku rindās.

«Tagad es varu teikt, ka ļoti labi saprotu, kas notiek ar cilvēku, kurš zaudē darbu, viņš zināmā mērā zaudē pamatu zem kājām un ticību sev,» stāsta Ilze. Ir liels pārdomu laiks, ko vēlies dzīvē darīt, ko varbūt nepareizi esi darījis, kā arī zināmā mērā paššaustīšana – man ir augstākā izglītība, esmu jauna un spējīga, bet darba nav...

Pavērsiena punkts

Jauniešu ar augstāko izglītību vidū bezdarbnieku skaits nav mazs, un viena no galvenajām problēmām ir darba pieredzes trūkums, tāpēc NVA īsteno dažādas programmas. Kā atzīst Ilze, reģistrējoties bezdarbniekos, viņa izpētījusi visas programmas, kādas vien NVA interneta mājas lapā bija atrodamas. «Meklēju tieši sev ko atbilstošu,» saka Ilze, un atradusi – inspektoru, kā tagad oficiāli saka, nodarbinātības aģentu asistentu prakses vietas. «Ideāli atbildu visiem kritērijiem, tomēr tobrīd programma vēl nebija sākusies un inspektori man nevarēja pateikt, kad sāksies,» stāsta Ilze, tomēr vienā dienā atskanējis zvans no NVA – viņi bija piezīmējuši Ilzes vēlēšanos un uzaicināja uz konsultācijām. Ilze sāka strādāt informācijas nodaļā, viņas darba pienākumos bija apkopot jaunākās ziņas no visām 28 NVA filiālēm visā Latvijā. «Ļoti interesants darbs, daudz informācijas, aktualitāšu,» tagad saka Ilze. Svarīgi esot arī tas, ka apkārt ir labi kolēģi, kas palīdz, jo emocionāli saņemties pēc bezdarba perioda ir ļoti grūti. «Es saprotu cilvēkus, kuriem ir grūti lūgt palīdzību, kuriem ir smagi, taču ir jāsaņemas un jāmeklē jebkādas iespējas, jo nevari zināt, kurā brīdī kuras durvis tev atvērsies,» domā Ilze. Pēc tam, kad inspektora asistenta prakses laiks beidzās, jauno darbinieci pamanīja Rīgas reģiona filiāles vadība, kas piedāvāja pastāvīgu darba vietu, un tagad Ilze ir apmācību daļas koordinējošā eksperte. Ko tas nozīmē? Ilze stāsta, ka viņas pienākumos ir kontaktēties ar bezdarbniekiem, kuri izteikuši vēlēšanos mācīties, piemēram, jāsakomplektē grupas datorapmācībai, jāapzvana cilvēki, kuri vēlas mācīties. No pieredzes darbā ar bezdarbniekiem viņa vērtē: cilvēki ir dažādi – daudzi meklē visdažādākās iespējas mācīties, apgūt ko jaunu, ir tādi, kuri daudz sūdzas, ir cilvēki, kuri nevar saņemties un gaida, kad kāds cits visu noliks priekšā. «Bezdarbniekiem ir ļoti svarīgi saņemt psiholoģisku atbalstu, to redzu pēc cilvēkiem un arī no savas pieredzes,» secina Ilze. Viņa savukārt nolēmusi papildus apgūt krievu valodu un nekad sev neliegt sapņot par nākotni.

Palīdz jauniešiem un sev

Pasākuma ideja gūta, meklējot risinājumus, kā palīdzēt pārslogotajiem NVA inspektoriem. Kā risinājums pieņemts lēmums, izmantojot Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējumu, piesaistīt aģentūrai atbalsta personālu – praktikantus, kuri sniegs atbalsta funkciju darbam ar klientu. Otrs tā mērķis ir, īstenojot darba prakses, nodrošināt jauniešu bezdarbnieku ar augstāko izglītību konkurētspējas pieaugumu darba tirgū. Prakses vieta (kopumā izveidotas 72 prakses vietas) NVA filiālēs tiks nodrošināta gadu, un prakses laikā bezdarbnieki katru mēnesi saņems 150 latu stipendiju.

Projekts tiek īstenots divās kārtās – pirmās grupas ietvaros aktīvā nodarbinātības pasākumā tika iesaistīti 107 bezdarbnieki, jo praksi pārtraukušo bezdarbnieku vietā papildus tika iesaistīti 35 bezdarbnieki. 19 bezdarbnieki ir pieņemti pastāvīgā darbā NVA. Šovasar tiks izveidota otrā grupa un sākotnēji tiks iesaistīti 72 bezdarbnieki.

***

KAS VAR PIETEIKTIES PASĀKUMAM?

Jaunieši bezdarbnieki vecumā līdz 25 gadiem, kuri:

• nesaņem pabalstu

• ieguvuši augstāko izglītību sociālajās un cilvēkrīcības zinātnēs, informācijas un komunikācijas, komerczinībās un administrēšanā, tiesību zinātnēs, kā arī pedagogu izglītībā un izglītības zinātnēs

• vismaz trīs mēnešus ilga darba pieredze

• latviešu valodas zināšanas (izglītība iegūta valsts valodā vai ir valsts valodas prasmes augstākais līmenis)

Projekta Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība – 3. kārta Nr. 1DP//1.3.1.1.3./10/IPIA/NVA/001 īstenošanā tiek ieguldīti

Eiropas Sociālā fonda un valsts līdzekļi 482 300 latu apmērā.

Pasākums tiks īstenots līdz 2012. gada 1. aprīlim

Avots: Nodarbinātības valsts aģentūra

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais