Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Atklāti oligarhu kapusvētku finansētāji

© F64

Pusotras nedēļas pēc oligarhu kapusvētkiem, kas notika 8. jūnijā, pasākuma rīkotāji publiskojuši ziedotāju sarakstu. Bilance gan rāda, ka šīs iniciatīvas realizētājiem vēl ir nepieciešami 2900 latu, lai norēķinātos par visām precēm un pakalpojumiem.

Viens no pasākuma iniciatoriem Viesturs Dūle pirms 8. jūnija solīja, ka visus ienākumus un izdevumus publicēs uzreiz pēc pasākuma, taču to izdarīja pusotras nedēļas vēlāk.

«Lai gan joprojām visi izdevumi nav nosegti, mēs pildām solījumu. Ceram, ka šāda prakse Latvijā kļūs par ierastu lietu,» teikts rīkotāju apkopojumā.

Lielākais atbalstītājs ar 1830 latiem bijis uzņēmējs, SIA Eko Baltija valdes loceklis Viesturs Tamužs, kura vārds pirms 10. Saeimas vēlēšanām izskanēja kā potenciālā premjera kandidatūra no partiju apvienības Ražots Latvijā.

Ar 500 latu pienesumu šo pasākumu atbalstījis klubs Piens, savukārt 488 lati nākuši no reklāmas aģentūras Inspired Communication. Šajā aģentūrā strādā viens no Sabiedrības līdzdalības fonda dibinātājiem Jānis Erts. Viņš kopā ar tā sauktās lietussargu revolūcijas dalībnieku Kristofu Blausu, kurš ir radošās aģentūras Creative Mobile vadītājs, īstenoja Sorosa fonda Latvija Mediju programmas piešķirto 7413 eiro projektu par iniciatīvu platformu internetā – manabalss.lv. Tieši šī aktivitāte bija viena no trim galvenajām, kas notika oligarhu izvadīšanā.

Finansiālu atbalstu 300 latu apmērā sniedzis valsts pārvaldes jautājumu konsultants Uģis Šics. Ar simt latu pienesumu šo pasākumu atbalstījis oligarhu apkarotājas Baibas Sipenieces-Gavares vīrs Gatis Gavars. Divi anonīmi ziedotāji ieskaitījuši organizatoru kontā attiecīgi 100 un desmit latu.

«Finanšu līdzekļi tiks izmantoti materiālu iegādei Korupcijas klucim, filmēšanas izmaksām, LCD ekrānu nomas apmaksai, apskaņošanai, neatliekamās medicīniskās brigādes apmaksai, maksājumiem AKKA/LAA. Lai pilnībā norēķinātos ar pakalpojumu sniedzējiem, vēl nepieciešami 2900 latu,» norāda Latvijas Intelektuālās attīstības fonds (LIAF).

Dienu pirms tautas nobalsošanas par 10. Saeimas atlaišanu paredzēta līdzīga akcija Izvadi Saeimu silti. Līdz tam šis fonds paredzējis «panākt vēlēšanu likuma maiņu».

Bez jau pieminētajiem aktīvistiem šā pasākuma realizēšanā bija iesaistījies arī portāla draugiem.lv radošais direktors Guntars Meluškāns, Radio Skonto programmu direktors Valdis Melderis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše, režisors Aivars Čivželis, kā arī LIAF pārstāves Ieva Krole, Maira Dzene un Laura Regzdiņa.