Tūrisma ceļvedī raksta par briesmām uz Latvijas ceļiem

© f64

Tūrisma ceļvedis „Riga in your pocket” publicējis rakstu, kurā aprakstīta situācija uz mūsu valsts ceļiem, brīdinot ārvalstu tūristus Latvijā būt īpaši uzmanīgiem. Latvijā ir vieni no sliktākajiem šoferiem pasaulē, tāds ir raksta ievads, ziņo LNT ziņas.

„Riga in your pocket”, kas iznāk reizi mēnesī, pēdējā jūnija numurā Latvijas autobraucējus salīdzinājuši ar bērniem, kas pie stūres uzvedas, kā tiem tīk.

Proti, šoferi nepazīstot bremžu pedāli, bet BMW automašīnu īpašnieki ignorējot sarkano gaismu luksoforā. Savukārt kājāmgājēji kļūstot par pirmās formulas cienītāju mērķiem, tā rakstīts konkrētajā ceļveža rakstā.

Ceļveža sastādītāji skaidrojuši, ka esot neatkarīgi novērotāji. „In your pocket” brošūras tiek izdotas 65 pilsētās. Tajās sniegtā informācija vienmēr atšķiroties ar objektīvo novērtējumu un dažkārt ar humoristisku pasniegšanas stilu.

“Riga in your pocket” izdevējs Ģirts Upenieks norādījis, ka ceļvedis neesot reklāmas raksts par Latviju, tādēļ tiekot rakstīts ar par tādām lietām, kas mūsu valstī nav tik labas un par ko nevajadzētu lepoties. „Raksta būtība ir tāda, ka cilvēkam, kas brauc pa Latviju ar automašīnu vai pārvietojas ar kājām, ir vienkārši jāuzmanās nedaudz vairāk nekā varbūt savā dzimtenē,” sacīja Upenieks.

Šajā ceļveža rakstā lietotie salīdzinājumi un stils varētu aizskart vietējo iedzīvotāju pašapziņu, tomēr ir labāk, ja tūristi apzinās visus riskus, tā raidījumam norādīja Latvijas institūtā, kura uzmanības lokā ir Latvijas pozitīvā tēla veidošana.

„Mūs aizskar intonācija varbūt, bet, no otras puses, ir labāk, kad cilvēks varbūt rēķinās ar riskiem, nekā, ja viņš atbrauc un ir nepatīkami pārsteigts,” tā šo rakstu komentēja Latvijas institūta direktore Karina Pētersone.

Arī autožurnālists Pauls Timrots LNT ziņām pauda līdzīgu uzskatu kā Latvijas institūtā. „Raksta tā intonācija varbūt ir tāda, ka cilvēks ir sacemmējies par kaut ko un uzrakstījis visu to slikto reizē un, no otras puses, liekas, ka viens tāds neatkarīgs izdevums beidzot, jo tas raksta tā, kā domā un cepuri nost par to,” domā Timrots.

2010.gadā veiktais Psiholoģijas pētniecības institūta un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pētījums liecina, ka apmēram puse no Latvijas autovadītājiem sevi uzskatot par piesardzīgiem, bet otra puse - par agresīviem, emocionāliem un vieglprātīgiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.