Ielikts pamatakmens ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriālam

Ar lielāko ziedotāju piedalīšanos šodien Ķīpsalā ielikts pamatakmens ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriālam.

Lai iemūžinātu pašaizliedzīgas un izcilas personības Žaņa (īstajā vārdā Jāņa) Lipkes piemiņu, kurš Otrā pasaules kara laikā kopā ar dzīvesbiedri Johannu Lipki no drošas nāves izglāba daudzus ebrejus, domubiedru grupai radās iecere uz Žaņa Lipkes pēcteču zemes bijušā šķūņa vietā izveidot memoriālu.

Biedrības "Žaņa Lipkes memoriāls" dibinātāji ir Māris Gailis, Augusts Sukuts un Ārija Lipke, Žaņa Lipkes vedekla. Tehnisko projektu ir izstrādājis Zaigas Gailes birojs. Memoriāla ekspozīcijas autors ir Viktors Jansons, bet mākslinieks - Kristaps Ģelzis.

Kā nra.lv pastāstīja biedrības dibinātājs Māris Gailis, kopējā tāme memoriāla izveidei ir 270 000 latu, līdz šim iztērēti jau 64 000 latu. Lielākie ziedotāji ir Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (25 000 latu), uzņēmējs Aldis Plaudis (10 000 latu) un biedrība "Latvijas ebreju draudžu un kopienu padome" (10 000 latu). Ziedotāju vidū ir arī uzņēmējs Andris Šķēle (5 000 eiro).

Pēc optimistiskākajām prognozēm, jau pēc pusotra mēneša memoriālam varētu svinēt spāru svētkus un nākamgad iecerēts to atklāt.

Memoriāls atradīsies netālu no pašreizējā Ķīpsalas peldbaseina - Mazā Balasta ielā 8. Tā ir vieta, kur Otrā pasaules kara laikā tika slēpti un tādējādi izglābti ap 50, lielākoties ebreju izcelsmes, cilvēki.

Ž. Lipkes memoriālu iecerēts veidot uz Lipkes pēcteču zemes, bijušā šķūņa vietā uzbūvējot memoriālu. Otrā pasaules kara laikā Žanis un Johanna Lipkes tur slēpa un paglāba no drošas nāves daudzus ebrejus.

Memoriāla jeb melnā šķūņa iekšpuse būs ceļš pa labirintu un apslēptās bedres meklēšana. Apmeklētājs tiks virzīts pa šķūņa perimetra ejām, tad kāps bēniņos un nonāks pie lūkas ar paceltu vāku, kur varēs ieskatīties pagraba dziļumā, kas būs izbūvēts trīs reiz trīs metru platībā, kā tas bija oriģinālajā bunkurā, kurā Lipke slēpa cilvēkus.

Žanis Lipke dzimis 1900.gada 1.februārī, miris 1987.gada 14.maijā.

Latvietis Lipke kopā ar sievu Johannu Otrā pasaules kara laikā no holokausta izglāba 55 ebrejus. Izraēla Lipkem piešķīrusi "Miera prāvesta" titulu. "Miera prāvests", pēc ebreju kultūras tradīcijām, ir ar īpašu cilvēcību apveltīts cilvēks, kas šīs īpašības apliecinājis, glābjot ebrejus no holokausta.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais