Konferencē akcentē okupācijas kaitējumu Baltijai

17. jūnijā, Latvijai zīmīgā datumā, Rīgā sākas starptautiska konference Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā. Pasākumā piedalās deviņu valstu zinātnieki, militārie un vides speciālisti, ekonomisti un vēsturnieki, tajā skaitā arī no Krievijas.

«Mēs nedrīkstam klusēt,» saka Latvijas Okupācijas izpētes biedrības priekšsēdētāja Ruta Pazdere, «arī tāpēc, ka pagājušā gada rudenī Krievijas prezidents prezentēja pētījumu, ka Baltijas un Austrumāzijas valstis tikušas visvairāk dotētas no Padomju Savienības.» Viņa norāda, ka konferences rīkošanai šogad un šajā laikā ir bijuši vairāki iemesli. Pirmkārt, 17. jūnijā aprit 71 gads, kopš neatkarīgās Latvijas straujo attīstību pārtrauca Padomju Savienības okupācija. Otrkārt, šajā laikā pirms 70 gadiem Latvijas teritorijā tika īstenota iedzīvotāju deportācija. Un, treškārt, kaut arī ir pagājuši 20 gadi, kopš Latvija atguvusi neatkarību, okupācijas ļaundabīgās sekas joprojām nav pilnībā apzinātas un konsekventi izvērtētas, uzskata konferences rīkotāji.

R. Pazdere atgādina, ka Ministru kabineta speciāli veidotā komisija, kam bija jāveic padomju okupācijas radīto zaudējumu aprēķini, savu darbību apturēja. Valdība 2005. gadā izveidoja komisiju PSRS nodarītā kaitējuma aprēķināšanai. Tomēr pēc vairākiem gadiem konstatēts, ka tā savu uzdevumu nav veikusi līdz galam un ar valdības lēmumu komisija likvidēta. Komisijai esot pietrūcis divu gadu un 200 000 latu, lai varētu pielikt punktu okupācijas kaitējuma seku izpētei.

Savukārt Latvijas Okupācijas izpētes biedrība turpina šo darbu bez valsts finansējuma, lai neietu zudumā informācija, kuru vēl iespējams iegūt. Konferencē tās dalībnieki iepazīsies ar pētījumiem un secinājumiem par padomju okupācijas ietekmi uz Baltijas un citu valstu tautsaimniecību un vidi.

Piektdien septiņu valstu eksperti izteiksies par PSRS nodarītajiem sociālekonomiskajiem zaudējumiem viņu valstīs. Sestdien tiks lasīti referāti par padomju okupācijas ietekmi uz vidi, kā arī minēti ilgi slēptie fakti par padomju militāri rūpnieciskā kompleksa radītajām dziļajām sekām mūsdienu tautsaimniecībā un vidē. Piemēram, izvērsti tiks vērtēti PSRS armijas un militārā resora radītie zaudējumi Latvijas tautsaimniecībai Vidzemē un Latgalē. Sestdien pēc konferences noslēguma Latvijas Okupācijas izpētes biedrība aicina piedalīties Ilgoņa Upmaļa, Ērika Tilgasa un Edmunda Stankeviča dokumentālā vēstures pētījuma Latvija – PSRS militāristu varā prezentācijā Latvijas Zinātņu akadēmijā. Grāmatā publicētie materiāli sniedz informāciju par PSRS militāri rūpnieciskā kompleksa darbību okupētajā Baltijas teritorijā no 1939. līdz 1994. gadam.

Konferences organizatori cer, ka tā ne tikai skaidros ilgās padomju okupācijas ietekmi uz Baltijas valstu tautsaimniecību, bet arī veicinās objektīvu, zinātniskajā apritē aprobētu izpratni par PSRS okupācijas nodarījumiem un iespējamajiem to seku pārvarēšanas ceļiem. R. Pazdere stāsta, ka biedrība saņem ziedojumus no ārzemēm un plāno izdot grāmatu latviešu, krievu un angļu valodā ar konferencē izskanējušajiem referātiem.

***

UZZIŅAI

STARPTAUTISKĀ KONFERENCE: notiek Latvijas Zinātņu akadēmijā 17. un 18. jūnijā;

tās organizatori – Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere un Latvijas Okupācijas izpētes biedrība. Konference tiek organizēta ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Eiropas Parlamenta informācijas biroja atbalstu;

uz konferenci ir aicināti zinātnieki un eksperti no Polijas, Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas, Vācijas, Somijas, Latvijas, Ukrainas un Ungārijas, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti.

Svarīgākais