Senāts: ANO Cilvēktiesību komitejas konstatētie pārkāpumi lietā Raihman pret Latviju ir novēršami

© F64

Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments 15.jūnijā rakstveida procesā izskatīja Leonīda Raihmana pieteikumu par Administratīvās apgabaltiesas 2005.gada 21.novembra sprieduma atcelšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem – Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību komitejas publicētiem apsvērumiem lietā „Raihman pret Latviju”.

Senāts atzina, ka minētie apsvērumi nav uzskatāmi par jaunatklātu apstākli Administratīvā procesa likuma izpratnē un noraidīja L.Raihmana pieteikumu par apelācijas instances tiesas sprieduma atcelšanu. Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Senāts lēmumā devis norādi uz judikatūru, proti, Senāta 2004.gada 10.augusta lēmumu lietā SJA-6, kurā Senāts ir atzinis, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesas sprieduma kā jaunatklāta apstākļa esība pati par sevi nenozīmē, ka starptautiskas tiesas konstatēta pārkāpuma novēršanai visos gadījumos nepieciešams tiesas process. Administratīvā procesa likuma 88.pants nosaka, ka starptautiskas tiesas nolēmums, tostarp Cilvēktiesību komitejas apsvērumi, ir pamats uzsākt administratīvo procesu no jauna iestādē. Šajā gadījumā – Valsts valodas centrā.

Turklāt, kā noteikts šajā normā, tas ir iestādes pienākums. Savstarpēji nošķirot, kurā gadījumā būtu uzsākams process iestādē, bet kurā gadījumā tas būtu darāms tiesā, Senāts iepriekš minētajā lēmumā lietā Nr.SJA-6 ir norādījis, ka tiesas process parasti ir dārgāks un garāks, tādēļ tas nepieciešams tikai tad, ja no lietas būtības izriet, ka iepriekš pieņemtais nacionālās tiesas spriedums ietver kādu norādījumu, kas neļauj iestādei pašai jautājumu izlemt.

Senāts arī norādījis, ka apsvērumos ietvertais vērtējums par konkrētās lietas faktiskajiem un tiesiskajiem apstākļiem ir vispārīgs un nav pietiekami detalizēts, lai varētu secināt, ka tieši lietas izskatīšana no jauna nacionālajā tiesā ir atbilstošais risinājums konstatētā pārkāpuma novēršanai.

Leonīds Raihmans ar pieteikumu tiesā vērsās 2004.gada maijā, lūdzot atcelt Valsts valodas centra 2004.gada 18.februāra atzinumu un uzliekot par pienākumu Valsts valodas centram izdot atzinumu, kurā tiktu paredzēts, ka pieteicēja vārds un uzvārds personu apliecinošos dokumentos rakstāms formā „Leonid Raihman”.

Administratīvā apgabaltiesa 2005.gada 21.novembrī L.Raihmana pieteikumu noraidīja. 2011.gada 7.martā Augstākajā tiesā saņemts Leonīda Raihmana pieteikums par Administratīvās apgabaltiesas 2005.gada 21.novembra sprieduma atcelšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem. Pieteikumā norādīts, ka 2010.gada 30.novembrī Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību komiteja publicēja savus apsvērumus lietā „Raihman pret Latviju”.

Apsvērumos ir konstatēts Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām 17.panta pārkāpums un norādīts, ka Latvijas Republikai ir pienākums nodrošināt pieteicējam atbilstošu aizsardzības līdzekli.